Σε new deal με την αγορά προσβλέπει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος προκειμένου να πέσουν οι τιμές και να προστατευτούν οι ευάλωτοι.

«Ορισμένοι μεγάλοι παίκτες από τους κλάδους των τροφίμων και των σούπερ μάρκετ πρέπει να βάλουν πλάτη» τόνισε ο υπουργός στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Τύπου, προαναγγέλλοντας ότι τις επόμενες μέρες θα έχει διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς της αγοράς, όπως την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, τον Συνήγορο του Καταναλωτή, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις καταναλωτικές ενώσεις για την πάταξη της αισχροκέρδειας, ενώ τόνισε ότι θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις και με κάποιους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς. Σε δεύτερο χρόνο θα έχει συναντήσεις και με τις πολυεθνικές εταιρείες.

Υπουργικό: Ακρίβεια και μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και αγροτικό τομέα οι προτεραιότητες μετά τον ανασχηματισμό

Ο υπουργός λίγη ώρα μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει σε πολλά είδη να ρίξουν τις τιμές και το μεσοσταθμικό κέρδος». Ωστόσο, αν και ρωτήθηκε σχετικά, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα πειστούν οι επιχειρήσεις.

Θεοδωρικάκος: Παρατείνονται τα μέτρα έως τον Δεκέμβριο 2024

Ο κος Θεοδωρικάκος, επανέλαβε ότι παρατείνεται το σύνολο των έκτακτων μέτρων έως τον Δεκέμβριο του 2024. Βέβαια κάποια από τα μέτρα, όπως π.χ. το τρίμηνο μπλόκο στις προσφορές σε περίπτωση ανατιμήσεων έτσι κι αλλιώς είχε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον νόμο.

Στον αντίποδα, το μέτρο για το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα με σκοπό τον εξορθολογισμό των τιμών από μόνιμο μέτρο γίνεται έκτακτο και λήγει με τα σημερινά δεδομένα στο τέλος του Δεκεμβρίου εφέτος.

Επίσης, μόνιμο μέτρο, σύμφωνα πάντα με τον νόμο, είναι και η μείωση παροχών και πιστώσεων από τους προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ με σκοπό την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών για τον καταναλωτή. Και σ’ αυτή την περίπτωση το μέτρο αποκτά έκτακτο χαρακτήρα.

Το ίδιο θα συμβεί και σε ό,τι αφορά «καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι προς όφελος του καταναλωτή αλλά και του παραγωγού.

Επιπρόσθετα μια ακόμη παράταση παίρνει το «καλάθι του νοικοκυριού» και το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων χωρίς μάλιστα να αλλάζει κάτι στην περίοδο αναφοράς (31/12/2021).

Συνένωση δυνάμεων

«Το να πέσουν οι τιμές στα βασικά προϊόντα που καταναλώνουν όλα τα νοικοκυριά είναι μια υπόθεση που πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Το κράτος και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά πρέπει να συμβάλει και η υγιής επιχειρηματική κοινότητα. Όλοι έχουν ρόλο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» είπε ο υπουργός.

Εντατικοποιήση των ελέγχων στην αγορά

Εν τω μεταξύ ο νέος υπουργός ανέφερε ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα στους ελέγχους για την εφαρμογή της νομιμότητας σημειώνοντας ότι η ΔΙΜΕΑ θα ενισχυθεί από 1η Ιουλίου με 30 άτομα επιπλέον προσωπικό ενώ η συνεργασία με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους κράτους είναι βαρύνουσας σημασίας για τον υπουργό.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο

«Ο ρόλος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι κομβικός για τους βασικούς στόχους της πολιτικής της κυβέρνησης συνολικά, στην υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για βιώσιμη ανάπτυξη και καλύτερα εισοδήματα για τους Έλληνες. Όπως 1.500 ευρώ μισθό στο τέλος της τετραετίας», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Ζητούν αποζημίωση για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα
Βιομηχανία |

Αποζημιώσεις για τις υψηλές τιμές ρεύματος ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με ανακοίνωση του φορέα εκπροσώπησης τους την ΕΒΙΚΕΝ καλούν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος