
Νέο επιχειρηματικό πλαίσιο, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τη διευκόλυνση της διαδικασίας επενδύσεων στο βασίλειο, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερο ξένο κεφάλαιο για να υποστηρίξει την οικονομική διαφοροποίησή της από το πετρέλαιο.
Όπως ανέφερε σήμερα Κυριακή το υπουργείο Επενδύσεων, μεταξύ άλλων, ο επικαιροποιημένος επενδυτικός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των επενδυτών διασφαλίζοντας το κράτος δικαίου, τη δίκαιη μεταχείριση και την ελευθερία μεταφοράς κεφαλαίων χωρίς καθυστέρηση.
Οι άδειες ξένων επενδυτών θα καταργηθούν επίσης και θα αντικατασταθούν με μια «απλοποιημένη» διαδικασία εγγραφής, ενώ θα ανοίξουν ειδικά κέντρα εξυπηρέτησης για να βοηθήσουν στην επίσπευση της διαδικασίας επένδυσης στη Σαουδική Αραβία. Οι μεταρρυθμίσεις πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2025.
Σαουδική Αραβία: Η μεγαλύτερη κατασκευαστική αγορά του πλανήτη
«Ο νόμος επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να δημιουργήσει ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον για τους επενδυτές», δήλωσε ο υπουργός Επενδύσεων Khalid Al-Falih.
Ο στόχος των 100 δισ. δολ. στη Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία έχει κάνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης βίζας ειδικά για επενδυτές, της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και της εισαγωγής νέων νόμων που σχετίζονται με αστικές συναλλαγές και πτώχευση.
Στόχος του βασιλείου είναι να φέρει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες άμεσες επενδύσεις ετησίως έως το 2030 ως μέρος μιας προσπάθειας ανάπτυξης νέων βιομηχανιών που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων εκτός της βιομηχανίας πετρελαίου.
Η χώρα, η οποία έχει μικρή εμπειρία πέρα από τον τομέα του πετρελαίου σε πράγματα όπως η σύνθετη μεταποίηση, θεωρεί επίσης τις ΑΞΕ κρίσιμες για τη μεταφορά της γνώσης που απαιτείται για να την βοηθήσει να αναπτυχθεί σε νέους τομείς.
Οι εισροές ΑΞΕ ανήλθαν σε λίγο πάνω από 19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 — πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο 2017-2022, αλλά λιγότερο από τον στόχο των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων του περασμένου έτους. Το βασίλειο εισέπραξε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο και στοχεύει ροές 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2024.
Η Σαουδική Αραβία είπε ότι ο επικαιροποιημένος νόμος λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς πρακτικές και αναπτύχθηκε μετά από πρόσκληση συμμετοχής από παγκόσμιους επενδυτές και οργανισμούς.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια