
Η κυβέρνηση της Κούβας εκτίμησε χθες Πέμπτη ότι ο αντίκτυπος του αμερικανικού εμπάργκο στην οικονομία της ξεπέρασε τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σ’ έναν χρόνο, καλώντας να αμβλυνθούν οι κυρώσεις πριν το τέλος της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στις αρχές της επόμενης χρονιά.
«Το μόνο έντιμο, υπεύθυνο και σοβαρό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου θα ήταν να τροποποιήσει» τις «πολιτικές αποκλεισμού που κληρονόμησε, πάντως εφάρμοσε εντατικά» κατά τη διάρκεια της θητείας του, έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροδρίγκες.
Κούβα: Nέα μέτρα για την «οικονομία του πολέμου»
Ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας αναφερόταν στην ενίσχυση των κυρώσεων, που αποφασίστηκε από τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021) και δεν αμβλύνθηκαν παρά ελάχιστα από τον δημοκρατικό διάδοχό του Τζο Μπάιντεν, έπειτα από την περίοδο αναθέρμανσης των σχέσεων στην τελευταία φάση της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017).
Ο ΥΠΕΞ κατήγγειλε για ακόμη μια φορά την «αισχρή» επανεγγραφή της χώρας στον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που φέρονται να υποστηρίζουν την «τρομοκρατία» τις τελευταίες ημέρες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, απόφαση που συνεπάγεται τεράστια εμπόδια στις ροές χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων προς τη νήσο.
Aν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός, το ΑΕΠ της Κούβας θα μπορούσε να είχε αυξηθεί κατά περίπου 8% το 2023
Σύμφωνα με τον κ. Ροδρίγκες, «από την 1η Μαρτίου 2023 ως την 29η Φεβρουαρίου αυτής της χρονιάς, ο αποκλεισμός προκάλεσε ζημίες και υλικές απώλειες της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κούβα» — επακριβώς 5,056 δισ., διευκρίνισε.
Η χειρότερη οικονομική κρίση
Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά σχεδόν 190 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, συνέχισε ο υπουργός. Λογάριασε ότι ο αθροιστικός αντίκτυπος των τελευταίων έξι δεκαετών αποκλεισμού έχει πλέον φθάσει τα 164 δισ. δολάρια στην τρέχουσα ισοτιμία, χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός.
«Εκτιμάμε ότι αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός, το ΑΕΠ της Κούβας σε τρέχουσες τιμές θα μπορούσε να είχε αυξηθεί κατά περίπου 8% το 2023», όταν η κουβανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2%, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια, η νήσος με κομμουνιστική κυβέρνηση βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη διάλυση της σοβιετικής συμμαχίας, πριν τριάντα χρόνια.
Ο πληθυσμός υπομένει συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης και ελλείψεις διαφόρων ειδών. Η χώρα των σχεδόν δέκα εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται ταυτόχρονα αντιμέτωπη με κύμα μαζικής μετανάστευσης.
Από το 1992, η Κούβα καταθέτει κάθε χρόνο σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ με το οποίο διατυπώνεται η αξίωση να τερματιστεί το εμπάργκο, που επιβλήθηκε το 1962, εν μέσω του ψυχρού πολέμου, από τον αμερικανό τότε πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι. Το 2023, υπέρ του κειμένου αυτού τάχθηκαν 187 χώρες. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ψήφισαν κατά. Η Ουκρανία προτίμησε την αποχή.`
Πηγή: ΑΠΕ


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια