
Η υγεία του ελαιώνα αποτελεί σήμερα θεμελιώδες στοιχείο στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Τα παράσιτα, όπως η μύγα της ελιάς και οι ασθένειες που προσβάλλουν τους ελαιώνες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες στην παραγωγή, να υποβαθμίσουν το τελικό προϊόν, το ελαιόλαδο και, ως εκ τούτου, να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα του ελαιοκομικού κλάδου αλλά το εισόδημα των παραγωγών.
Ειδικά, στο σημερινό πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, όπου η διακίνηση αγαθών από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη είναι πραγματικότητα, η είσοδος νέων παρασίτων αποτελεί πραγματική απειλή για τη διατήρηση της βέλτιστης φυτοϋγειονομικής κατάστασης των ελαιώνων κάθε παραγωγικής περιοχής.
Ελιά: Με εργαλείο την Τεχνητή Νοημοσύνη η συγκομιδή – Το «πείραμα» της Ισπανίας
Έτσι, μια ομάδα Ισπανών, η οποία απαρτίζεται από επιστήμονες, παραγωγούς, τεχνολόγους, γεωργικούς συμβούλους, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξαν εργαλείο με το οποίο θα προβλέπουν τους πιθανούς κινδύνους, από τους οποίους μπορεί να επηρεαστεί ο ελαιώνας.
Με τεχνητή όραση, θα εντοπίζεται η παρουσία και η κίνηση των παρασίτων, θα τα μετράει και θα εξετάζει τις κλιματικές μεταβλητές
Πώς θα εντοπίζονται τα παράσιτα στην ελιά
Η επιχειρησιακή αυτή ομάδα, που σχηματίστηκε από το Πανεπιστήμιο Loyola, το Ίδρυμα Ερευνών Fundación Ayesa στη Σεβίλλη της Ισπανίας, τον αγροτικό οργανισμό Opracol Sevilla και το Φόρουμ Αγροτικών Συνεταιρισμών Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía, δημιούργησε το oliVAr Operational Group, το οποίο θα αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο, εύχρηστο, αξιόπιστο και χαμηλού κόστους σύστημα, το οποίο θα εντοπίζει και θα αναγνωρίζει τα παράσιτα στον ελαιώνα.

Αυτό το σύστημα, βασισμένο στην τεχνητή όραση, θα εντοπίζει την παρουσία και την κίνηση των παρασίτων, θα τα μετράει και θα εξετάζει τις κλιματικές μεταβλητές. Παράλληλα, θα συνδυάζει τις βιοτεχνολογικές παγίδες με μια «έξυπνη» μέθοδο παρακολούθησης και ανίχνευσης, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των παρασίτων.
Μάλιστα, θα έχει στοιχεία που είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά, όπως αισθητήρες, κάμερες όρασηςα ή μικροεπεξεργαστές, για να μπορεί να πραγματοποιηθεί πλήρης ανάλυση.
Εξοικονόμηση χρημάτων
Η λύση που προβάλλεται από το «OliVAr» φιλοδοξεί να προσφέρει ένα σύνολο εργαλείων που θα βοηθήσουν τους γεωπόνους και τους αγρότες να εξοικονομήσουν χρήματα και να μειώσουν το κόστος για τη διαχείριση των παρασίτων.
Για τον λόγο αυτό προχωρούν σε προσεκτική εξέταση όλων των μεθόδων προστασίας και την ενσωμάτωση εκείνων των μέτρων, που από την μία θα προλαμβάνει την ανάπτυξη πληθυσμών επιβλαβών οργανισμών και από την άλλη θα μειώνει τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Ως εκ τούτου, οι παραπάνω διαδικασίες θα εξασφαλίσουν υγιείς καλλιέργειες με την προώθηση φυσικών μηχανισμών ελέγχου των παρασίτων στα αγροκτήματα.
Εργαλείο παρακολούθησης των παρασίτων της ελιάς
Πώς όμως θα λειτουργήσει αυτό το εργαλείο; Το εργαλείο αυτό θα δημιουργήσει ένα δίκτυο απομακρυσμένων κόμβων, που θα αναπτυχθούν σε όλη την καλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένων της θερμοκρασίας, της υγρασίας, των αισθητήρων υπερύθρων και των καμερών όρασης και τα οποία θα συνδέονται ασύρματα.
Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, θα αποθηκευτούν και θα αναλυθούν και στη συνέχεια μέσω των κινητών συσκευών, οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση στις πολύτιμες αυτές πληροφορίες.
Επιπλέον, το λογισμικό θα επεξεργαστεί αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσει μια πιθανή πορεία κάθε εντομολογικού «εχθρού» αλλά και την οικονομική ζημιά, που μπορεί να επιφέρει μια ενδεχόμενη προσβολή.
Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνονται τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση των «εχθρών» αυτών, έτσι ώστε να αποτραπεί η αύξησή τους, που προκαλεί μείωση της αξίας της καλλιέργειας (είτε σε απόδοση είτε σε ποιότητα) και αυξάνει το κόστος για την καταπολέμησή τους.
Το σύστημα θα εφαρμοστεί για την ανίχνευση τεσσάρων από τα πιο αδηφάγα παράσιτα του ελαιώνα, ανάμεσά τους και της μύγας της ελιάς ενώ ο αγρότης θα μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητα και τις απειλές των παρασίτων σε πραγματικό χρόνο.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση