
Στην κατάρτιση φακέλου για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς τα δέντρα έχουν υποστεί σοβαρά προβλήματα με την παραγωγή στο ελαιόλαδο να αναμένεται μειωμένη, προχωρά η Περιφέρεια Μεσσηνίας.
Ειδικότερα, ότι αν και η φετινή παραγωγή ελιάς αναμενόταν να είναι υψηλή, διαπιστώθηκαν στην πορεία σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα την παρατεταμένη ανομβρία, τις υψηλές θερμοκρασίες και την πολύ χαμηλή υγρασία του προηγούμενου διαστήματος.
Ελαιόλαδο: Ευρωπαϊκός συναγερμός για απάτες – Πώς βρίσκουν έδαφος οι επιτήδειοι
Έχει επηρεαστεί σχεδόν το 95% των ξερικών ελαιώνων
Για το σκοπό αυτό, όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπηρεσιακά στελέχη των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας έχουν ήδη διενεργήσει αυτοψίες σε αρκετές κοινότητες του νομού, όπου διαπιστώθηκε ότι τα ελαιόδεντρα έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τις καιρικές συνθήκες.
Οι καταστάσεις αυτές επηρέασαν σχεδόν το 95% των ξερικών ελαιώνων, με αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή να είναι μειωμένη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 35%, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των Γεωπόνων των ΔΑΟΚ του Νομού και του ΕΛΓΑ.
Αποζημιώσεις στο ελαιόλαδο
Συγκεκριμένα παρατηρείται σε εκτεταμένες περιοχές το φύλλωμα των ελαιοδέντρων να έχει χάσει το φυσιολογικό του χρώμα, να υπάρχει φυλλόπτωση και ο καρπός να έχει συρρικνωθεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται καρπόπτωση. Αυτό διαπιστώθηκε και κατόπιν εκτεταμένων αυτοψιών του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ στο νομό το προηγούμενο διάστημα.
Βέβαια το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται με διαφορετική μορφή, μεταξύ των περιοχών, εξαιτίας του τοπικού χαρακτήρα, της διαφορετικής μηχανικής σύστασης του εδάφους, των καλλιεργητικών τεχνικών, του μικροκλίματος κάθε περιοχής. Ειδικότερα τα προβλήματα είναι εντονότερα σε ελαιοτεμάχια με νότια, νοτιοανατολική έκθεση, σε επικλινή εδάφη και σε υψώματα. Διαφορετική βέβαια μορφή και πολύ καλύτερη κατάσταση εμφανίζουν οι ποτιστικοί ελαιώνες.
Ο αντιπεριφερειάρχης επίσης ενημέρωσε ότι, το θέμα αυτό συζητήθηκε ήδη και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ομόφωνα αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα του προβλήματος, αλλά και το γεγονός της εξέλιξης του φαινομένου όσο διαρκεί η ανομβρία και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Επίσης το συμβούλιο αναγνώρισε την ανάγκη πλήρους καταγραφής των ζημιών αλλά και τη δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.
Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, «παρακολουθούμε το φαινόμενο σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ και τον ΕΛΓΑ, συνεχίζουμε την καταγραφή, προτιμούμε την εξατομίκευση της εκτίμησης των ζημιών και ξεκινάμε την κατάρτιση σχετικού φακέλου διεκδίκησης αποζημίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς από το κράτος ή την Ε.Ε. Στόχος αποτελεί, κατέληξε, η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών».


Latest News

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης