
Τα θέματα ιδιοκτησίας, οι χρεώσεις για τις κοινόχρηστες δαπάνες όπως και οι κίνδυνοι αποεπένδυσης επιχειρήσεων από τις ΒΙ.ΠΕ., βρίσκονται στο επίκεντρο της επιστολής που έστειλε στον πρωθυπουργό ο ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ.
«Βασικό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τις υπέρογκες χρεώσεις που αντιμετωπίζουμε όσοι είμαστε εντός ΒΙ.ΠΕ. σε σχέση με τους εκτός, κάτι που δημιουργεί θέμα ανταγωνισμού», επισημαίνει στον ΟΤ ο Κωνσταντίνος Χρηστάκος, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου.
Τι «βλέπει» ο ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ
«Θεμελιώδες, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι αγοράσαμε με ένα άλλο καθεστώς πριν από 50 χρόνια και ο νέος νόμος έρχεται τώρα και αμφισβητεί το καθεστώς αυτό και την ιδιοκτησία. Η όλη εξέλιξη και ο κανονισμός που μας επιβλήθηκε, δεν μας δίνει πρακτικά κανένα δικαίωμα αντίδρασης ούτε απόφασης για το τι θα γίνεται στο πάρκο», συμπληρώνει.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αποκομιδής απορριμμάτων την οποία, σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκο, πραγματοποιούσε ο δήμος στο Ηράκλειο Κρήτης – αντιστοιχούσε σε 400 ευρώ το μήνα. «Όταν τα πήρε η ΕΤΒΑ βάσει νόμου, τα κοστολογούσε με βάση την έκταση της επιφάνειας κι όχι βάση όγκου, οπότε εμείς ως επιχείρηση των 94 στρεμμάτων να έχουμε φτάσει τα 5.000 ευρώ το μήνα».
Για υπέρογκες χρεώσεις χωρίς καμία ανταποδοτικότητα, κάνει λόγο στον ΟΤ και ο Δημήτρης Πετρόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης.
«Τα προβλήματα είναι αντίστοιχα και σε άλλες ΒΙ.ΠΕ., κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μια εισπρακτική τακτική», προσθέτει, αναφερόμενο στον νόμο 4982/2022 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη.
«Η ΒΙ.ΠΕ. είναι ιδιωτικός χώρος, με δαπάνες των εγκατεστημένων για πράσινο, δρόμους – όταν πληρώνουμε για όλα αυτά και δεν έχουμε λόγο, τότε δεν βγαίνει κάποιο νόημα. Ούτε να καταγγείλουμε τη σύμβαση με αυτό το διαχειριστή έχουμε τη δυνατότητα και να διαλέξουμε κάποιον άλλο», σημειώνει.
Αίτημα για συνεννόηση
«Χρειαζόμαστε διάλογο με το διαχειριστή, ώστε να μπορέσουμε να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις, καθώς χρειάζονται μεγάλες αλλαγές», εξηγεί ο κ. Χρηστάκος, μιλώντας για τη νομική οδό που ακολούθησε ο ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ. «Στην πραγματικότητα αλλάζουν όλα, εκτός από τους ιδιοκτήτες. Ελπίζουμε να δοθεί λύση χωρίς συγκρουσιακή κατάσταση – ο νόμος προστατεύει το διαχειριστή αλλά κανέναν άλλον. Αναγκαζόμαστε να υπογράψουμε αυτές τις συμβάσεις, έστω και με επιφύλαξη, ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε.», συμπληρώνει ο κ. Χρηστάκος.
«Δεν είναι πρόθεσή μας να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια, αλλά θέλουμε να γίνει τροποποίηση και να φύγει η ανάγκη υπογραφής του διαχειριστή. Με πλειοψηφία 50%+1 μπορούμε να βάλουμε δικό μας, εξωτερικό διαχειριστή, ή να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι οι εγκατεστημένοι με μια εταιρεία», υπογραμμίζει ο κ. Πετρόπουλος.
Η ΕΤΒΑ
Η ΕΤΒΑ έχει σήμερα την εκμετάλλευση και διαχείριση 25 Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.), την εκμετάλλευση με εκχώρηση της διαχείρισης σε 2 ΒΙ.ΠΕ. ενώ συνεχίζει τη δημιουργία νέων.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΕΤΒΑ, έχει υποστηρίξει εκατοντάδες επιχειρήσεις κάθε κλάδου σε ένα ευρύτατο φάσμα αναγκών τους, συμβάλλοντας ενεργά στην οικονομική τους ανάπτυξη, στην ορθολογική χωροταξία και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ολόκληρη η επιστολή του ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ. προς τον πρωθυπουργό
«Σε συνέχεια επιστολής όπου σας ενημερώσαμε αναλυτικά για τις επιπτώσεις που θα έχει για τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις στα Βιομηχανικά Πάρκα ο Ν. 4982/22, κατόπιν συνεχών διαβημάτων μας προς το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και ενημέρωσης βουλευτών περιοχών όπου λειτουργούν Επιχειρηματικά Πάρκα, σας μεταφέρουμε την κοινή διαπίστωση των άμεσων και συνεργαζόμενων μελών μας που συνυπογράφουν αυτήν την επιστολή:
Η εφαρμογή του 4982/22 προϋποθέτει, όπως προκύπτει από το άρθρο 8 παρ. 1 αυτού, ότι ο ασκών τη Διαχείριση κατέχει το 100% της ιδιοκτησίας της γης του Επιχειρηματικού Πάρκου.
Στην πράξη όμως, αυτό δεν συμβαίνει αναφορικά με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη εγκατεστημένες (και βρίσκονταν κατά το χρόνο ισχύος του ν. 4982) σε οργανωμένους Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. (πρώην ΒΙΠΕ, ΒΕΠΕ κλπ.), οι οποίες κατέχουν κατά κυριότητα την πλειοψηφία της έκτασης των ΕΠ. Συνεπώς, τα αποκλειστικά και μονοπωλιακά δικαιώματα διαχείρισης του Φορέα Διαχείρισης, χωρίς συμμετοχή των εγκατεστημένων και χωρίς δικαίωμα ελέγχου εκ μέρους τους, των πράξεων διαχείρισης, θίγει περιουσιακά δικαιώματα των εγκατεστημένων.
Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει κλίμα αποεπένδυσης: Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του 4982/22, σημαντικός αριθμός μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων προγραμματίζουν ήδη την μετεγκατάστασή τους από τα Πάρκα, καθώς θεωρούν ότι είναι αδύνατον να επιβιώσουν μέσα στο νέο θεσμικό καθεστώς και τους συνεπακόλουθους Κανονισμούς Λειτουργίας. Νευραλγικές ΒΙ.ΠΕ. όπως οι Βιομηχανικές Περιοχές Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Πάτρας, αλλά και ακριτικές ΒΙ.ΠΕ. όπως η Δράμα, αναφέρονται ενδεικτικά ως άμεσοι αποδέκτες της τάσης φυγής των εγκατεστημένων.
Σεβόμενοι το βεβαρημένο σας πρόγραμμα, δεδομένου όμως οι αρνητικές αυτές εξελίξεις, καθόλου δεν συμβαδίζουν με τους στόχους της κυβέρνησής σας για την μεταποίηση και βιομηχανία, υποβάλλουμε συνοπτικά σε συνημμένα αρχεία: Πρώτον, συνοπτική επιστολή εκ μέρους του ΠΑΣΕΒΙΠΕ και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων σε BI.ΠΕ. που περιλαμβάνει 4 (τέσσερις) βασικές διορθωτικές προτάσεις του ν. 4982/2022. Δεύτερον, πρόσφατη επιστολή, που περιλαμβάνει αντίστοιχες διαπιστώσεις και προτάσεις που έχει υποβάλλει πρόσφατα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος. Με τη βεβαιότητα ότι θα κατανοήσετε τη σημασία που έχει για το μέλλον των Πάρκων, η αντιστροφή αυτού του μη φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις κλίματος και θα πράξετε ανάλογα».


Latest News

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Τι έδειξε το «πασχαλινό» ταμείο των σούπερ μάρκετ – Από ποιο προϊόν έχασαν 4-5 εκατ. ευρώ
Πηγές της αγοράς των σούπερ μάρκετ μιλώντας προς τον ΟΤ, αναφέρουν ότι η πασχαλινή αγορά κινήθηκε μέτρια φέτος

Πώς οι τράπεζες θωρακίζουν την κερδοφορίας τους - Στη μάχη οι ομολογιακές εκδόσεις
Οι πιέσεις που ασκούν στις τράπεζες οι μειώσεις των επιτοκίων - Η εκδοτική δραστηριότητα θα συνεχισθεί και φέτος με αμείωτη ένταση