Μια έκθεση ορόσημο των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η δραστική μείωση των εκπομπών μεθανίου, βασικού συστατικού του φυσικού αερίου, είναι απαραίτητη για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το Climate and Clear Coalition και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, αντιπροσωπεύει μια μετατόπιση της παγκόσμιας συζήτησης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, η οποία μέχρι πρότινος επικεντρωνόταν στη μακροπρόθεσμη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Το μεθάνιο είναι 84 φορές πιο δραστικό από τον άνθρακα και δεν διαρκεί τόσο πολύ στην ατμόσφαιρα, πριν διαλυθεί. Αυτό, το καθιστά κρίσιμο στόχο για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πιο γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα θα εξελίσσονται οι προσπάθειες για τη μείωση και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Ποιοι τομείς ευθύνονται για την «παραγωγή» μεθανίου

Πάνω από το ήμισυ των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου προέρχεται από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, από χώρους υγειονομικής ταφής και λυμάτων στον τομέα των αποβλήτων, καθώς και από τις εκπομπές του ζωικού κεφαλαίου τόσο από την κοπριά όσο και μέσω της εντερικής ζύμωσης.

Η ανθρωπότητα θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου έως και 45% αυτή τη δεκαετία, ή κατά 180 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ). Ένας τέτοιος στόχος θα αποτρέψει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου έως το 2045 και θα βοηθήσει στον περιορισμό της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, που είναι και στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Η έκθεση έρχεται μετά την άνοδο των εκπομπών μεθανίου στα υψηλότερα επίπεδα πέρυσι, παρά την παγκόσμια διακοπή λειτουργίας σε πλήθος δραστηριοτήτων λόγω των lockdown της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα της NOAA. Οι εκπομπές μεθανίου αυξάνονται επίσης ταχύτερα από ποτέ, από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων στη δεκαετία του 1980.

«Ο περιορισμός του μεθανίου είναι η ισχυρότερη δυνατότητα που έχουμε για να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή τα επόμενα 25 χρόνια και συμπληρώνει τις απαραίτητες προσπάθειες για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.

«Τα οφέλη για την κοινωνία, τις οικονομίες και το περιβάλλον είναι πολλά και υπερτερούν κατά πολύ του κόστους», πρόσθεσε ο Άντερσεν. «Χρειαζόμαστε διεθνή συνεργασία για να μειώσουμε επειγόντως τις εκπομπές μεθανίου όσο το δυνατόν περισσότερο αυτήν τη δεκαετία».

Ο κρίσιμος ρόλος της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων

Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών με μικρό ή αρνητικό κόστος, επισκευάζοντας διαρροές από υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε η έκθεση. Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες που αποτρέπουν τις διαρροές και συλλέγουν μεθάνιο θα μπορούσαν να κερδίσουν, ενώ περιορίζουν την απελευθέρωση μεθανίου.

Η έκθεση επισήμανε επίσης τα οφέλη για τη δημόσια υγεία από τη μείωση του μεθανίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία όζοντος στο επίπεδο εδάφους, ενός επικίνδυνου ατμοσφαιρικού ρύπου.

Η μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 45% θα αποτρέψει 255.000 πρόωρους θανάτους, 775.000 επισκέψεις σε νοσοκομείο που σχετίζονται με το άσθμα και 73 δισεκατομμύρια ώρες χαμένης εργασίας από ακραία ζέστη και 26 εκατομμύρια τόνους απώλειας καλλιεργειών κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση.

Επιβράδυνση υπερθέρμανσης του πλανήτη έως και 30%

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters ανέφερε επίσης ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη γεωργία και άλλες ανθρώπινες πηγές θα μπορούσε να επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη έως και 30%.

Η εξόρυξη, επεξεργασία και διακίνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει το 23% των εκπομπών, ενώ η εξόρυξη άνθρακα αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των εκπομπών, ανέφερε η έκθεση. Οι εκπομπές γεωργίας και κτηνοτροφίας από την κοπριά και την εντερική ζύμωση αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% των εκπομπών μεθανίου.

Να σημειωθεί ότι χώρες όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η Αργεντινή ζήτησαν τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου στη σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών που φιλοξένησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα.

Στις Η.Π.Α., η Γερουσία αποκατέστησε πρόσφατα έναν κανονισμό της εποχής Ομπάμα που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από πετρελαϊκά και αέρια, απαιτώντας από τις εταιρείες να παρακολουθούν και να επιδιορθώνουν τις διαρροές μεθανίου από αγωγούς, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και πηγάδια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green