Με φόρα επέστρεψε στην κανονικότητα το καταναλωτικό κοινό, καθώς η κατάργηση των «clicks» σε συνδυασμό με το άνοιγμα της εστίασης εκτόξευσαν την κίνηση σε εμπορικούς δρόμους και malls, με το λιανεμπόριο να ελπίζει ότι θα αναθερμανθεί η κίνηση όσο περνούν οι μέρες.

Παρότι αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το πρώτο μετά από έξι μήνες που ο κόσμος μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, μιας και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις πλέον επιτρέπονται, η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους, ειδικά χθες Σάββατο, ήταν πολύ αυξημένη.

Εξίσου θετική είναι η εικόνα και σήμερα Κυριακή που κατ’ εξαίρεση τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά, αν και αρκετοί καταστηματάρχες σε κάποιες περιοχές, κυρίως μικρομεσαίοι, επέλεξαν να μην ανεβάσουν ρολά.

«Στον Πειραιά, πολλά καταστήματα δεν άνοιξαν» λέει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, αναφέροντας πως πολλοί καταναλωτές διάλεξαν να πάνε για καφέ και στις παραλίες αντί για ψώνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς με ανακοίνωσή του πριν δύο ημέρες καλούσε τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο άνοιγμα, θεωρώντας τις θεσμοθετημένες 8 Κυριακές υπέρ αρκετές για τη λειτουργία της αγοράς.

«Κίνηση υπάρχει, η αγοραστική κίνηση είναι το ζήτημα», λέει από την πλευρά του έμπορος με κατάστημα ρούχων σε κεντρικό πεζόδρομο στο Χαλάνδρι, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τον αφρό των πωλήσεων παίρνουν οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι, τα malls και τα πολυκαταστήματα.

Να σημειωθεί πάντως ότι αυτή η εποχή είναι μεταβατική και πολλοί καταναλωτές είναι συγκρατημένοι με τις αγορές τους περιμένοντας να ψωνίσουν τα καλοκαιρινά είδη. Οι έμποροι ωστόσο δεν το βάζουν κάτω και με δέλεαρ τις προσφορές και τις εκπτώσεις επιδιώκουν να τονώσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων τους μειώνοντας όσο το δυνατόν το μεγάλο στοκ.

Στον αντίποδα οι «μεγάλοι» του λιανεμπορίου φαίνεται ότι ξαναγεμίζουν τα ταμεία τους με αυξημένο ρυθμό και ήδη τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσαν ισχυροί παίκτες, όπως η αλυσίδα Jumbo και η Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας, που δραστηριοποιείται με τα σήματα Μothercare και ELC, για το πρώτο τετράμηνο του έτους, το αποδεικνύουν.

Ανοιχτά τα καταστήματα με διευρυμένο ωράριο

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, όπως και την επόμενη Κυριακή 23/5, με βάση την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσια υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Η απόφαση αφορά:

-καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία)
-φαρμακεία
-βενζινάδικα
-καθαριστήρια
-pet shop
-καταστήματα καπνικών και ατμιστικών προϊόντων.

Το ωράριο είναι διευρυμένο από τις 07.00 έως τις 22:30.

Εξαίρεση αποτελεί η παράδοση delivery που ισχύει έως τη 1 το πρωί, καθώς επίσης τα φαρμακεία και τα πρατήρια που λειτουργούν με βάση τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Για τα λιανεμπορικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων (mall), των εκπτωτικών χωριών, των καταστημάτων εντός καταστήματος, τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και τα κομμωτήρια, επίσης επιτρέπεται η λειτουργία τους αυτές τις δύο Κυριακές.

Το ωράριο τους είναι από τις 07.00 έως τις 21.00.

Σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ, επιτρέπεται κανονικά ξανά η λειτουργία των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των mall και των εκπτωτικών χωριών, με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. για επιχειρήσεις έως 500 τ.μ και ενός ατόμου για κάθε επιπλέον 50τ.μ για επιχειρήσεις άνω των 501 τ.μ.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή είναι προαιρετική και γι’ αυτό θα είναι καλό να προηγείται επικοινωνία με το κατάστημα.

Απεργία για την Κυριακάτικη αργία

Το προαιρετικό κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων, με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να προκηρύσσουν απεργία στο χώρο του εμπορίου.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση και οι εργοδότες προσπαθούν να κρατηθούν αλλά η χαρά δεν τους αφήνει. Πριν καν ακόμη ψηφιστεί το εργασιακό νομοσχέδιο που ανοίγει όλες τις Κυριακές σε πολλούς νέους κλάδους, τρέχει να ανοίξει και αυτή την Κυριακή το Εμπόριο. Μια ακόμη Κυριακή που δεν είναι στις νομοθετημένες, ο Υπουργός την δίνει δώρο στους εργοδότες. Έχουν φτιαχτεί πλάνα εργασίας σε μεγάλα πολυκαταστήματα, εδώ και μέρες, και τώρα έρχεται και η τυπική υπογραφή του Υπουργού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις