Σε μια συγκυρία που τα επώνυμα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν διάγουν αυτό που λέμε «βίο ανέφελο», με τις πιέσεις λόγω πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης και ακριβής πρώτης ύλης να πολλαπλασιάζονται, η CVC Capital Partners, ιδιοκτήτρια εδώ και 17 μήνες της Vivartia, προχωρά μεθοδικά στο «νοικοκύρεμα» της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα.

Η πώληση της βουλγαρικής United Milk Corporation στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη, ο οποίος φαίνεται να εξελίσσεται σε ηγέτη των γαλακτοκομικών στα Βαλκάνια, είναι μέρος του συνολικού σχεδίου του αμερικανικού fund για να περάσει η Δέλτα στη νέα εποχή, αναφέρουν στον Οικονομικό Ταχυδρόμο πηγές κοντά στην εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: Τα deals του 2022 στα τρόφιμα – Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές των νέων success stories

Πρόκειται για μία συναλλαγή για ένα ώριμο asset, με καλό τίμημα για την πωλήτρια, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τον στρατηγικό σχεδιασμό τόσο της Δέλτα όσο και του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, όπως επισημαίνεται.

Κύριοι στόχοι της CVC είναι η περαιτέρω εστίαση και ενίσχυση της θέσης της Δέλτα στην εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφίμων με την είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων και την παράλληλη ενδυνάμωση των υπαρχόντων brands, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί και στην ισχυροποίηση των συνεργασιών και συνεργειών στον πρωτογενή τομέα.

Στο βάθος εξαγορές

Με αυξημένη «δύναμη πυρός» ως αποτέλεσμα των κινήσεων νοικοκυρέματος της εταιρείας, η επίτευξη των παραπάνω στόχων δεν αποκλείεται να γίνουν σε βάθος χρόνου μέσω εξαγορών και επιλεκτικών συνεργειών.

Επιπλέον, στον νέο σχεδιασμό της CVC βρίσκεται και η Δωδώνη, στην οποία σήμερα κατέχει το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση της UMC έρχεται μετά τις πρόσφατες κινήσεις πώλησης ανενεργών παγίων, ήτοι τα εργοστάσια της εταιρείας στον Ταύρο και στο Πλατύ Ημαθίας, ενώ είχε προηγηθεί η εξαγορά της Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός Α.Ε. έναντι τιμήματος 16,3 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Ποιοι αγόρασαν τις εγκαταστάσεις σε Ταύρο και Πλατύ Ημαθίας

Αναφορικά με το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας στο Πλατύ Ημαθίας, όπου κατά το παρελθόν γινόταν η παραγωγή του γάλακτος εβαπορέ Βλάχας, πληροφορίες αναφέρουν ότι πωλήθηκε σε ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών στην οποία ηγείται ο Γιώργος Μπίκας.

Από την άλλη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι πρώην εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα στον Ταύρο Αττικής αγοράστηκαν από την The Mart Cash & Carry, συμφερόντων του Λεωνίδα Θεόκλητου και της οικογένειας Σκλαβενίτη.

Η The Mart Cash & Carry πρόκειται να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις ως αποθηκευτικό χώρο.

Οι δύο συμφωνίες για την πώληση των ανενεργών εργοστασίων αναμένεται να ολοκληρωθούν στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, όπως αναφέρεται και στην οικονομική έκθεση της Δέλτα, ενώ ήδη η εταιρεία έχει εισπράξει προκαταβολές ύψους 500.000 ευρώ για την κάθε μία.

Αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού

Να σημειωθεί ότι διοίκηση του ομίλου Δέλτα σε συνεργασία με τη διοίκηση του ομίλου Vivartia και με τις τράπεζες προέβη σε αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού.

Εντός του Ιουλίου 2021 υπογράφηκε το νέο ΚΟΔ ύψους 131,6 εκατ. ευρώ , το οποίο καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από τις υφιστάμενες τράπεζες. Η εκταμίευση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και το νέο δάνειο χρησιμοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου της Δέλτα και για την μερική εξόφληση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου Vivartia κατά 50%.

Ο κύκλος εργασιών της Δέλτα, θυγατρικής της Vivartia, ανήλθε το 2021 στα 279,57 εκατ. ευρώ από 275 εκατ. ευρώ το 2020 με καθαρά κέρδη 2,94 εκατ. ευρώ για το 2021, έναντι ζημιών 751 χιλιάδων ευρώ το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις