Κι ενώ όλα έδειχναν ότι πηγαίναμε για πανωλεθρία, τελικά από τις 14:00 ξεκίνησε η αντεπίθεση των αγοραστών. Μια αντεπίθεση που οδήγησε σε θρίαμβο.

Καταρχάς, έχουμε ως δεδομένο την κρίσιμη και πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του Οίκου αξιολόγησης DBRS ως προς την ανάκτηση (ή όχι) της επενδυτικής βαθμίδας, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Μιας ανακοίνωσης που αν είναι θετική, θα επηρεάσει το μέγιστο την πιθανότητα να ολοκληρωθεί το σήριαλ με τον καλύτερο τρόπο, καθώς υπενθυμίζουμε ότι έτσι θα ανοίξουν οι πύλες να εισέλθουν μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η εβδομάδα δεν κύλησε καθόλου καλά ως προς αυτό, καθώς η συνδυασμένη μετάφραση της παντελούς έλλειψης αγοραστικής διάθεσης και της μόνιμης ύπαρξης “ύπουλων” πωλητών είχε χαλάσει την εικόνα που τόσους μήνες είχε σχηματιστεί στο Χρηματιστήριο.

Έτσι, ένα κλείσιμο εβδομάδας με σημαντικές απώλειες θα υπονοούσε ότι το ταμπλό προεξόφλησε για τα καλά την άρνηση του Οίκου.

Κι έτσι πήγαινε το πράμα μέχρι τις 14:00, όπου και ο Γενικός Δείκτης ευρίσκετο στα χαμηλά ημέρας, με απώλειες έως και 1,08%, ενώ ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση στις εισηγμένες επιμέρους.

Και κάπως έτσι, όλα άλλαξαν, και ξεκίνησε μια συντονισμένη επίθεση, που παρέσυρε στο διάβα της τα πάντα.

Ενδεικτικό της έντασης ήταν ότι λίγο πριν το κλείσιμο, σχεδόν όλες οι μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχαν γυρίσει σε θετικό πρόσημο, με κάποιοες να βλέπουν κέρδη +4% έως +5% κυριολεκτικά από το πουθενά, όπως ΕΤΕ και ΕΛΧΑ. Ο Γενικός Δέικτης ξεπέρασε το 1,1% κέρδη, κι ο ΔΤΡ το +2,2%.

Σε κάθε περίπτωση, το γύρισμα αυτό σημαίνει πολλά, ειδικά με τον τρόπο που έγινε, δηλαδή σχεδόν στο κλείσιμο, διότι υποδεικνύει ότι το ταμπλό είναι ακόμα προσεγμένο και συγχρονισμένο με τη συγκυρία, ήτοι την ανακοίνωση του DBRS.

Επίσης, ένα τέτοιο γύρισμα αυξάνει κατακόρυφα τις ελπίδες, καθώς δεν έγινε τυχαία, ή τουλάχιστον δεν μπορεί κάποιος σώφρων να πιστέψει κάτι τέτοιο.

Να τονισθεί δε ότι η ΠΕΙΡ έγραψε για πολλοστή συνεδρίαση τον μεγαλύτερο τζίρο, κάτι που συνδέεται και με την πρόσφατη είσοδό της στον MSCI, και κάποιους να τοποθετούνται σταδιακά για τη συνέχεια.

Τέλος, οι 1220 μονάδες του Γενικού Δείκτη έχουν γίνει η βασική στήριξη στην παρατεταμένη ανοδική κίνηση, με το 1234 να εμφανίζεται ως ένα επίπεδο-κλειδί για τη συνέχεια. Αν ο DBRS πεί το “ναι”, ο Δείκτης θα δει άμεσα τις 1315 μονάδες, με το βλέμμα να παραμένει στις 1400.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Δεν ανησύχησαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Η CENER έλαμψε για άλλη μια φορά
ο Αντικριστής |

Δεν ανησύχησαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Η CENER έλαμψε για άλλη μια φορά

Συντονισμένος με τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αδύναμα, μόνιμα πτωτικός. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μέτρια.

Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση
ο Αντικριστής |

Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση

Αδιαμφισβήτητα, οι μεγάλοι χαμένοι των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων είναι οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Διότι οι άλλες δύο... ξαδέλφες κινούνται ασταμάτητες σε νεότερα πολυετή υψηλά.