Η μεξικανική οικονομία επλήγη από την τέλεια καταιγίδα τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, τώρα τα αστέρια αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται.

Οι σφοδροί άνεμοι που εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας –χαμηλή παραγωγικότητα, έλλειψη επενδύσεων, σφιχτή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με τον βιομηχανικό ανταγωνισμό από την Κίνα- αρχίζουν να φυσάνε υποστηρικτικά.

Πρώτον, η στάσιμη ανάπτυξη παραγωγικότητας του Μεξικού θα αναζωογοννηθεί από την επιτάχυνση των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων, ειδικά όσων πηγάζουν από πολυεθνικές εταιρείες που σπεύδουν να τοποθετηθούν εκμεταλλευόμενες την οικονομική άνθηση των ΗΠΑ. Ο μεταποιητικός τομέας της χώρας επίσης θα επωφεληθεί από τη βιομηχανική αναγέννηση των ΗΠΑ και τις προσπάθειες να μεταφερθούν δραστηριότητες μακριά από την Κίνα. Η βιομηχανία maquiladora του Μεξικού (εταιρείες που ελέγχονται από ξένους) αναμένεται να επωφεληθεί από τις τάσεις αυτές λόγω των εμπορικών σχέσεών της και τη γεωγραφική εγγύτητα με τις ΗΠΑ και τους φθηνότερους μισθούς σε σχέση με την Κίνα.

Δεύτερον, η αυστηρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική βρίσκονται στη διαδικασία αντιστροφής. Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 425 μονάδες βάσης από τα τέλη του 2019 και τα επιτόκια θα υποχωρήσουν περαιτέρω καθώς δεν υπάρχουν πραγματικές πληθωριστικές πιέσεις. Επιπρόσθετα, η δημοσιονομική πολιτική θα είναι πιο χαλαρή απ΄ ότι την προηγούμενη διετία και το βάρος του δημόσιου χρέους, στο 40% του ΑΕΠ, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Γιαυτό, αναμένουμε τις αγορές του Μεξικού να υπεραποδώσουν σε σύγκριση με τις αναδυόμενες ανταγωνίστριές τους. Η έκθεση της BCA για τη στρατηγική αναδυόμενων αγορών, συστήνει την αγορά μεξικανικού ενεργητικού.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο