Έπειτα από μια ανερμάτιστη, θα έλεγε κανείς, εβδομάδα συναλλαγών, κατά την οποία οι επενδυτές έμοιαζαν να αναζητούν την αφορμή για να εκδηλώσουν τη γενικότερη αισιοδοξία τους για το μέλλον – βοηθά σ’ αυτό η αλματώδης πρόοδος των εμβολιασμών που πέτυχε ο διόλου «κοιμισμένος Τζο», όπως αποδείχθηκε – η  Wall Street ετοιμάζεται να υποδεχθεί και να αναλύσει ένα τσουνάμι οικονομικών αποτελεσμάτων μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές αποκτούν τα αποτελέσματα τριμήνου μεγάλων αλυσίδων λιανικής, όπως της Walmart και της Home Depot, όπως επίσης και τα οικονομικά στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, που επίσης αναμένεται να ανακοινωθούν. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για ειδήσεις που αφορούν τις καταναλωτικές δαπάνες επειδή τις τελευταίες ημέρες μια παραδοξότητα προβλημάτισε την αγορά.

Το παράδοξο και η Fed

Μιλάμε για το παράδοξο της πιο συγκρατημένης από την αναμενόμενη κατανάλωσης των Αμερικανών τον Απρίλιο (εξέλιξη που συνάδει βέβαια με τις λιγότερες από τις αναμενόμενες νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν) και της ανακόλουθα μεγάλης αύξησης των δεικτών τιμών καταναλωτή και παραγωγού, που ανακοινώθηκε για το μήνα που πέρασε.

Πιέσεις στις τιμές λιανικής και χονδρικής την ώρα που η ζήτηση εμφανίζεται συγκρατημένη δύσκολα δικαιολογούνται σε αγορές όπου λειτουργεί άψογα ο ανταγωνισμός, όπως είναι η αγορά των ΗΠΑ.

Εν προκειμένω την προσπάθεια των επενδυτών να ερμηνεύσουν το παράδοξο ίσως βοηθήσει εν μέρει η Fed, η οποία την Τετάρτη θα ανακοινώσει τα περίφημα «minutes». Τις επεξηγηματικές κωδικοποιήσεις, δηλαδή, των προβληματισμών που διατυπώθηκαν από τους τραπεζίτες που συμμετείχαν στην προηγούμενη συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας – αυτής που καθορίζει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Σχόλια, όμως, για τις εξελίξεις στο τόσο κρίσιμο για τη Wall Street «μέτωπο των τιμών» πρόκειται να κάνουν δια ζώσης τις επόμενες ημέρες και στελέχη της Fed. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν οι επενδυτές να ακούσουν τι θα πει τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Fed Ρίτσαρντ Κλάριντα.

Δύο πρόσωπα της Wall Street

Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική κεφαλαιαγορά αποκάλυψε τα δύο πρόσωπα του Ιανού: έντονες ρευστοποιήσεις κατά τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις και μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον την Πέμπτη και την Παρασκευή (ιδιαίτερα την Παρασκευή η κούρσα ανόδου ανέβασε την αγορά 2,1% υψηλότερα). Δεν ήρκεσε όμως ο αγοραστικός πυρετός των δύο ημερών για να καλύψει τις απώλειες των τριών.

Οι μετοχές των εταιρειών λιανικής υπέστησαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες (3,7%), ακολουθούμενες από τις τεχνολογικές μετοχές που έχασαν 2,2%. Την Παρασκευή, βέβαια, οι τεχνολογικές μετοχές ήταν από τις πλέον περιζήτητες και η αξία τους ανέκαμψε κατά 2,1%. Πρώτες στο «ράλι της Παρασκευής» αναδείχθηκαν οι ενεργειακές μετοχές με άνοδο 3%.

Ψώνια δίχως μάσκα

Την περασμένη Πέμπτη μια πολύ ελπιδοφόρα για τον κόσμο της κατανάλωσης ανακοίνωση εξέδωσε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, που απεφάνθη ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, όσοι έχουν κάνει δηλαδή και τις δύο δόσεις εμβολίου, δεν θα χρειάζεται να φορούν προστατευτική μάσκα! Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μια τέτοια απόφαση ευνοεί την επάνοδο στους κλασικούς τρόπους κατανάλωσης, τα ψώνια στα μαγαζιά δηλαδή.

Εύκολα αντιλαμβάνεται επίσης κάποιος πόσο η μη χρήση μάσκας από τους εμβολιασμένους (και στις ΗΠΑ είναι πλέον πάρα πολλοί, φθάνουν τα 120 εκατομμύρια που αντιστοιχούν στο 36,6% του πληθυσμού) θα ευνοήσει το επόμενο διάστημα πέρα από τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Και επίσης τους επιχειρηματικούς τομείς εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, όπως είναι η εστίαση, ο ξενοδοχειακός τομέας και επίσης οι αεροπορικές εταιρείες.

Κλείνοντας το σημείωμα για τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες τη Wall Street θα πρέπει να επισημάνει κανείς το ότι τη φορά αυτή τα «Minutes» της Fed ίσως να μην είναι τόσο επιδραστικά στην αγορά όπως συνήθως. Κι αυτό επειδή η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας έγινε προτού ανακοινωθούν δύο σημαντικές για την κατάσταση των πραγμάτων πληροφορίες:

  • Ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο εκτινάχθηκε κατά 4,2% σε ετήσια βάση
  • Και ότι τον ίδιο μήνα έγιναν 266.000 νέες προσλήψεις εργαζομένων, μόλις το ένα τέταρτο από όσες περίμεναν οι ειδικοί και η αγορά.

Ουδείς αποκλείει, βέβαια, και το ενδεχόμενο όταν συνεδρίασαν οι τραπεζίτες της Fed να είχαν ήδη τη «μυστική» πληροφόρησή τους για τις εξελίξεις στις τιμές και στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street