
Σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε σήμερα η τιμή του χαλκού, που την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τη πρώτη εβδομάδα απωλειών μέσα σε ενάμισι μήνα σταθερής ανόδου, λόγω των προοπτικών αυξημένης ζήτησης από την Κίνα αλλά και την ανησυχία για πιθανά προβλήματα εφοδιασμού από την κορυφαία χώρα παραγωγής, τη Χιλή.
Το τελευταίο ειδικά βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, που αξιολογούν τις εξελίξεις από το μέτωπο που έχει ανοίξει στο Σαντιάγκο μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας εξορύξεων BHP Group και των εργαζομένων. Σήμερα οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν την τελική προσφορά της εταιρείας για τα νέα επίπεδα μισθών, με το 97% να τάσσεται υπέρ της έναρξης απεργιακών κινητοποιήσεων.
Έτερη πηγή ανησυχίας για τις αγορές είναι το γεγονός πως η εκτόξευση της διεθνούς τιμής του χαλκού στα ύψη έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε πολιτικό ζήτημα για την περιοχή, καθώς μετά τη Χιλή και το Περού, που οδεύει προς προεδρικές εκλογές, φαίνεται να μελετά σημαντική αύξηση των φόρων στις πωλήσεις χαλκού, προκειμένου ακριβώς να εκμεταλλευτούν το ράλι των διεθνών τιμών και τα «τρελά» κέρδη που θα αποκομίσουν οι εταιρείες.
Μετά το ανοδικό σερί των προηγούμενων εβδομάδα που ανέβασαν την τιμή του μετάλλου σε νέα ιστορικά υψηλά, τόσο ο χαλκός όσο και τα υπόλοιπα εμπορεύματα δέχτηκαν αρκετές πιέσεις την περασμένη εβδομάδα. Όμως, σήμερα ανέκαμψαν και πάλι με το χαλκό να κερδίζει 1,3% στα 10.373 δολάρια ανά τόνο, το νικέλιο να ανεβαίνει κατά 1,8% και τον ψευδάργυρο να σημειώνει αύξηση κατά 2,6%.
Πάντως, η Morgan Stanley σε σημείωμα της υποστήριξε ότι τα κέρδη στα μέταλλα, όπως επίσης και στα σιτηρά, θα περιοριστούν προς τα τέλη της χρονιάς, αν και απομένει να φανεί στο μεταξύ πόσο ψηλά θα φτάσουν.


Latest News

Κράτησε τις 1.700 μονάδες το ΧΑ, έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα
Ο Απρίλιος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» υπερασπίζοντας την φήμη του, ως τον καλύτερο μήνα του έτους

Προβληματίζει και πάλι τη Wall Street ο Τραμπ
Επανέρχονται στην Wall Street οι ανησυχίες για τους δασμούς

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας