Με πτώση ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, παρά τα θετικά μηνύματα από τα σημερινά στοιχεία για τους νέους ανέργους και τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Αιτία είναι η έντονη ανησυχία που προκάλεσε στους αναλυτές η διαφαινόμενη επιδείνωση των σχέσεων της χώρας, τόσο με τη Ρωσία όσο και την Κίνα.

Αναφορικά με τις αμερικανο-ρωσικές (οικονομικές) σχέσεις, σαν «βόμβα» έπεσε η ανακοίνωση του Ρώσου υπουργού Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, πως το μεγάλο κρατικό fund της χώρας (στο οποίο καταλήγουν τα εθνικά έσοδα από τις πλουτοπαραγωγικές και δη, ενεργειακές πηγές του) θα αποσυρθεί πλήρως από το δολάριο και θα μετατρέψει το αποθεματικό του σε ευρώ, γουάν και χρυσό. Μια κίνηση που προφανώς υποδηλώνει πως η Μόσχα δεν «βλέπει» βελτίωση των διμερών σχέσεων εν όψει και της επικείμενης συνάντησης Πούτιν-Μπάιντεν, στη Γενεύη.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο ετοιμάζεται να αντιδράσει στη διαφαινόμενη πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να κρατήσει σχεδόν ανέπαφη τη λίστα των κινεζικών επιχειρήσεων που έχουν αποκλειστεί για τους Αμερικανούς επενδυτές, επειδή φέρονται να συνδέονται με τον κινεζικό στρατό. Η απόφαση για τη λίστα είχε ληφθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου και οι Κινέζοι ήλπιζαν σε μια δραστική τροποποίηση, αν όχι κατάργηση της, από τον Τζο Μπάιντεν. Πάντως, η απόφαση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα.

Η προοπτική αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων «μέτρησαν» περισσότερο στην αγορά από τα σημερινά θετικά επιμέρους στοιχεία για την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να «ανοίξουν» με απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,34% στις 34.481 μονάδες, ο γενικός S&P 500 χάνει 0,59% στις 4.183 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις με αποτέλεσμα να πέφτει κατά 1,09% στις 13.606 μονάδες.

Στα αγορές συναλλάγματος το δολάριο «γύρισε» στο «κόκκινο» έναντι του ευρώ στα 1,213, ενώ στα ομόλογα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημειώνει ελαφρά άνοδο στο 1,61%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street