Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές την τελευταία μέρα της εβδομάδας, καθώς οι αγορές παρακολουθούν την πτώση τιμών στις αγορές εμπορευμάτων, ενώ προσπαθούν να αφομοιώσουν τα πρόσφατα αρνητικά νέα που τους επιφύλαξε η FED.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβομάδας με πτώση της τάξης του 1,64%, χάνοντας 7,53 και το ταμπλό να γράφει 451,8 μονάδες. Όλοι οι κλάδοι που συμμετέχουν στον δείκτη κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Ο κλάδος των εταιρειών ενέργειας και ο τραπεζικός κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες που διαμορφώθηκαν στο 3%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,9%, ή 135,96 μονάδες και έκλεισε στις 7.017,47. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και οι κεφαλαιαγορές σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ο γερμανικός Dax σημείωσε πτώση της τάξης του 1,78%  ή 279,63 μονάδες και έκλεισε στις 15.448,04.

Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 6.569,16 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 1,46% (-97,1 μονάδες)

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε κι αυτός με απώλειες της τάξης του 1,93% , και τερμάτισε στις 25.218,16 μονάδες, δηλαδή 495,44 μονάδες μείον.

Οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Ασίας και του Ειρηνικού παρουσίασαν μεικτή εικόνα, καθώς οι επενδυτές παρατηρούσαν τις κινήσεις της αγοράς στον κλάδο των εμπορευμάτων, μετά την κάθοδο των τιμών που προήλθε από την ενίσχυση του δολαρίου.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Dow Jones συνεχίζει τη βουτιά, χάνοντας πάνω από 400 μονάδες, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται κι οι υπόλοιποι δείκτες. Η απόφαση της Fed να προχωρήσει νωρίτερα σε αύξηση των επιτοκίων, οδηγεί στο κόκκινο τη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ ενισχύει το δολάριο και επηρρεάζει τις τιμές των εμπορευμάτων και τις αγορές νομισμάτων.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας  οι λιανικές πωλήσεις για το μήνα Μαΐο στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 1,4% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με  τα  επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, όταν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters  εκτιμούσαν ότι θα ήταν αυξημένες κατά 1,6% . Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών ανέφερε ότι η έκπληξη στα στοιχεία των πωλήσεων προήλθε από τον τομέα των καταστημάτων τροφίμων . Η λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Ο Γερμανικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI) σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,5%  τον Μάιο, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό την συντηρητική πρόβλεψη για αύξηση 0,7%. Σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε σε 7,2% έναντι εκτιμήσεων για 6,4%.

Στις μετοχές, η ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία Aegon σημείωσε απώλειες της τάξης του 5,5%, ενώ η επίσης ολλανδική εταιρεία φαρμακείων  Shop Apotheke Europe ανέβηκε σχεδόν 5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές