Τη δυνατότητα συνέχισης του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας και τον Ιούλιο τουλάχιστον για τα ξενοδοχεία των αστικών κέντρων ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς με επιστολή του ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Βασιλικός στα ξενοδοχεία των αστικών κέντρων και αυτά των ορεινών προορισμών η ζήτηση δεν πρόκειται, ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες, να επανέλθει πριν τον μήνα Σεπτέμβριο, και ως εκ τούτου η παράταση του μέτρου αυτού θεωρείται αναπόφευκτη.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΞΕΕ τονίζει ακόμη ότι τα αστικά ξενοδοχεία λειτουργούν ήδη το 2021 με πολύ μεγάλη μείωση τζίρου σε σχέση με το 2020, ενώ τα ορεινά ξενοδοχεία, δεν ολοκλήρωσαν την σεζόν του 2020 και δεν λειτούργησαν καθόλου την σεζόν 2020-2021, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα ξενοδοχεία που εξαρτώνται από τον συνεδριακό – εκθεσιακό τουρισμό.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη λήψης ιδιαίτερων μέτρων ανά κατηγορία ξενοδοχειακών μονάδων και ο κ. Βασιλικός ζητά την παράταση του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας. Αναλυτικότερα η επιστολή του κ. Βασιλικού προς τους υπουργούς Οικονομιών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Κατά την διάρκεια της πρωτοφανούς περιόδου που διανύουμε από τον Μάρτιο του 2020, η Ευρώπη μέσα από τις συλλογικές της αποφάσεις αλλά και η Ελληνική κυβέρνηση έχουν αποδείξει έμπρακτα την αποφασιστικότητα τους για στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου.

Πολλά από τα μέτρα τα οποία ακόμα απολαμβάνουμε, είχαν σχεδιαστεί – αποφασιστεί σε χρονικές στιγμές όπου πιστεύαμε η ελπίζαμε πώς το 2021 θα ήταν πολύ διαφορετικό από το 2020 σε ότι αφορά τα τουριστικά μεγέθη της χώρας.

Διανύοντας πια τον μήνα Ιούνιο συνειδητοποιούμε όλοι, πως δυστυχώς και η φετινή χρονιά αποδεικνύεται ασταθής και δεν προσφέρεται για ασφαλείς προβλέψεις. Η συνεχής μεταβολή του ξεκινήματος της τουριστικής ροής προς την χώρα μας οδηγεί σε περαιτέρω αβεβαιότητα τον κλάδο μας. Από την άλλη όμως είναι σαφές πως υπάρχει παγκοσμίως ανάγκη και θέληση για ταξίδια όπου μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες αναμένουμε μία ισχυρή και απότομη άνοδο στα βασικά μεγέθη των τουριστικών επιδόσεων της χώρας.

Όμως η ανάκαμψη αυτή δεν πρόκειται να είναι ούτε γεωγραφικά οριζόντια ούτε ισομερώς κατανεμημένη στις διάφορες μορφές τουρισμού. Δυστυχώς επίσης κάθε μέρα που περναέι μειώνει την πιθανότητα τα μέχρι τώρα προβλεπόμενα μέτρα να αρκέσουν προκειμένου να στηρίξουν την βιωσιμότητα του κλάδου.

Συγκεκριμένα,
– Τα αστικά Ξενοδοχεία λειτουργούν ήδη το 2021 με πολύ μεγάλη μείωση τζίρου σε σχέση με το 2020 όπου είχαν λειτουργήσει σχεδόν όλο το πρώτο τρίμηνο.
– Τα ορεινά Ξενοδοχεία, δεν ολοκλήρωσαν την σεζόν του 2020 και δεν λειτούργησαν καθόλου την σεζόν 2020-2021 καθώς ήταν κλειστά. Αποτέλεσμα αυτού να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη περίοδο απραξίας.
– Τα ξενοδοχεία που εξαρτόνται από τον συνεδριακό – εκθεσιακό τουρισμό, καθώς εκ της φύσεως τους τα συνέδρια προγραμματίζονται μήνες έως και έτη νωρίτερα, εκ των πραγμάτων μεταθέτει για αυτά την όποια ανάκαμψη επί πλέον των σημερινών δυσκολιών και περιορισμών που απαιτούνται στην διενέργεια συνεδρίων και εκθέσεων.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τι μετρήσεις που έχει κάνει για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρα πως κάποιες κατηγορίες ξενοδοχείων αναμένουν πολύ πιο αργή και σταδιακή επαναφορά στα βασικά τους μεγέθη.

Σε συνέχεια των παραπάνω κρίνουμε πως θα είναι εξαιρετικά επίφοβο για όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων να αρθεί από 1/7/2021 η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας καθώς δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη πως η ζήτηση θα μπορέσει να καλύψει την προσφορά ακόμη και με την χρήση διαθέσιμων εργαλείων, όπως το συνεργασία. Ιδιαίτερα για τα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση δεν πρόκειται, ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες, να επανέλθει πριν τον μήνα Σεπτέμβριο, η παράταση του μέτρου αυτού θεωρείται αναπόφεκτη.

Επιπλέον αυτού και με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου προβλέπεται η κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, αναδεικνύεται εκ παραλλήλου αδήριτη η ανάγκη να προβλεφθούν ανάλογα μέτρα στήριξης και για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Σε πρώτη φάση μέχρι τον μήνα Σεπτέμβριο όπου ανάλογα με τις τότε συνθήκες θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου.

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Η αποφυγή μιας συστημικής δυσκολίας είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας αλλά και την επιβίωση ενός κλάδου που έφτασε να συνεισφέρει πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ (8.000.000.000) στο ΑΕΠ της χώρας το 2019, επανεπενδύοντας ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1.000.000.000) τον χρόνο μόνο σε ανακαινίσεις, τροφοδοτώντας 17 κλάδους και 9 τομείς.

Είμαστε σίγουροι πως με μία εστιασμένη και εύστοχη από εδώ και πέρα στήριξη, το Ελληνικό ξενοδοχείο θα μπορέσει και πάλι να στηρίξει τοπικές κοινωνίες και οικονομία, όπως έκανε και κατά την διάρκεια της δεκαετούς κρίσης.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.

Με εκτίμηση,

Αλέξανδρος Βασιλικός
Πρόεδρος Δ.Σ. Ξ.Ε.Ε»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός