Σε μειώσεις που φτάνουν έως και 18% με ισχύ συγκεκριμένο διάστημα προχωρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να προσελκύσουν μεγαλύτερη ζήτηση και να δελεάσουν τον αγοραστή να κάνει πράξη το ενδιαφέρον του.

Πρόκειται για πάγια πρακτική που ακολουθείται κατά κόρον στην αγορά ακινήτων, η οποία ωστόσο φαίνεται να εντείνεται το τελευταίο διάστημα καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές σε αρκετές πλέον περιπτώσεις «παζαρεύουν» πολύ πιο επιτακτικά καλύτερες τιμές για να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή, θεωρώντας πως βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, με φόντο την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια.

Η «πολιτική των εκπτώσεων» δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα παλαιότερα ακίνητα ή σε περιοχές λιγότερο δημοφιλείς, αλλά αφορά σχεδόν όλα τα προφίλ κατοικιών, ακόμη και νεόδμητα διαμερίσματα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Πανελλαδικό Δικτύου Ε-Real Estates, πωλείται διαμέρισμα πρώτου ορόφου, κατασκευής 2020, έκτασης 56 τ.μ. στα Κάτω Πετράλωνα με έκπτωση 13,33% έναντι της αρχικής τιμής του (προς 145.600 ευρώ έναντι 168.000 ευρώ). Παρόμοια έκπτωση της τάξης του 13,33% προσφέρεται και για διαμέρισμα στην Καλλιθέα (Λόφος Φιλαρέτου) 90 τ.μ., 4ου ορόφου με 2 Υ/Δ, κατασκευής του 1972, το οποίο διατίθεται προς 104.000 ευρώ έναντι 120.000 ευρώ αρχικά. Ανάλογες εκπτώσεις παρατηρούνται και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πέραν του λεκανοπεδίου Αττικής. Ενδεικτικά, μονοκατοικία στη Μύκονο 115 τ.μ. με 3 Υ/Δ πωλείται κατά 30.000 ευρώ φθηνότερα.

«Αν και η πρακτική των εκπτώσεων που δηλώνονται επίσημα αφορά κατά κόρον ακίνητα που συγκεντρώνουν χαμηλή κινητικότητα ή από ανθρώπους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και επείγονταν να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, εντούτοις πλέον λειτουργούν και ως ανάχωμα στο παζάρι που θέλουν να κάνουν οι υποψήφιοι αγοραστές, θέτοντας το ελάχιστο όριο που μπορεί να υποχωρήσουν έναντι των απαιτήσεών τους» σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. Την ίδια ώρα, πολλές «εκπτώσεις» γίνονται σιωπηρά από κατασκευαστές και ιδιοκτήτες που θέλουν να εισπράξουν ρευστότητα και να υλοποιήσουν τα επόμενα οικιστικά projects που έχουν στα σκαριά.

Οι προοπτικές

Η αγορά κατοικίας εκτιμάται πως συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για να ανακάμψει δυναμικά μετά τη λήξη της πανδημίας, με τους αναλυτές να προβλέπουν εντατικοποίηση της στροφής των αγοραστών σε μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους χώρους, ώστε να καλύπτουν με άνεση τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με στοιχεία της RE/MAX Ελλάς το 2020, την υψηλότερη ζήτηση εμφάνισαν κατοικίες με εμβαδόν από 71 έως 90 τ.μ., καθώς για κάθε 100 αγοραπωλησίες οι 23 αφορούσαν τα συγκεκριμένα τετραγωνικά, ενώ σημαντικό ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα έως 50 τ.μ. (19%).

Ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύσσεται είναι πως πέρα από τους κατά τόπους εργολάβους στο παιχνίδι πλέον μπαίνουν και οι μεγάλοι παίκτες του real estate, οι οποίοι διαβλέπουν περιθώρια για σημαντικά κέρδη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Lamda Development, η οποία ανακοίνωσε ότι οι κατοικίες που θα ανεγερθούν κατά την πρώτη πενταετία στην έκταση του Ελληνικού θα ξεπεράσουν τις 1.400 έναντι 400 που προβλέπονταν βάσει των αρχικών σχεδιασμών λόγω της ισχυρής ζήτησης που αναπτύσσεται.

Υπολογίζεται πως στην έκταση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου των Αθηνών θα κατοικούν μόνιμα περίπου 25.000 κάτοικοι ενώ θα την επισκέπτονται και περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. Σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των κατοικιών δρομολογεί επίσης η Dimand, η οποία σε συνεργασία με την Prodea προχωρεί στην ανέγερση σύγχρονων κατοικιών στα Χανιά της Κρήτης, ενώ και ο όμιλος Αβαξ προγραμματίζει την ανέγερση 16 κατοικιών (συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ.) σε ιδιόκτητο ακίνητο στην περιοχή του Ελληνικού, καθώς και τη δημιουργία ενός ακόμη συγκροτήματος 20 παραθεριστικών κατοικιών στις Καλύβες Χανίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα