
Το ραντ, το νόμισμα της Νότιας Αφρικής σημείωσε ραγδαία υποτίμηση καθώς η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα, εν μέσω εκτεταμένης βίας, μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.
Οι διαμαρτυρίες που έχουν λάβει πλέον τη μορφή εξέγερσης διανύουν την έβδομη ημέρα, μετά την απόφαση του Ζούμα να παραδοθεί στις αρχές προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης 15 μηνών για περιφρόνηση δικαστηρίου. Από τα σοβαρά επεισόδια και τις ταραχές έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους 72 άτομα ενώ περισσότερα από 1.200 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας την περασμένη Τρίτη.
Περίπου 5.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί από την Τετάρτη ενώ συνεχίζονται οι ταραχές και οι λεηλασίες καταστημάτων στις πυκνοκατοικημένες επαρχίες Gauteng και KwaZulu-Natal. Στόχος της κυβέρνησης είναι άμεσα να αναπτύξει 25.000 άνδρες της Δύναμης Εθνικής Άμυνας της χώρας (SANDF) προκειμένου να επιτύχει την ανάκτηση του ελέγχου των περιοχών που πλήττονται από «πρωτοφανή βία», όπως τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόσα.
Το ραντ πριν την εκδήλωση των τελευταίων γεγονότων θεωρείτο το κορυφαίο νόμισμα των αναδυόμενων αγορών για τη χρονιά που διανύουμε, αλλά μετά από τη δραματική τροπή της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στη Ν. Αφρική έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο. Το νοτιοαφρικανικό νόμισμα διαπραγματεύτηκε περίπου στα 14,56 δολάρια το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ τον Ιούνιο βρισκόταν κάτω από τα 13,75.
«Η φυλάκιση του Ζούμα ήταν η σπίθα που πυροδότησε τις διαμαρτυρίες, αλλά βασικά ζητήματα όπως η ανεξέλεγκτη ανεργία, η εκτεταμένη ανισότητα και η δυσαρέσκεια με τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την Covid-19 αποτέλεσαν την πυριτιδαποθήκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλείξ Μοντάνα, αναλυτής της Αφρικής στην εταιρεία συμβούλων παγκόσμιου κινδύνου και στρατηγικής Verisk Maplecroft. Και πρόσθεσε: «Το νόμισμα επηρεάστηκε όταν ο Ζούμα φυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς θεωρήθηκε μια ευπρόσδεκτη κίνηση για την καταπολέμηση της μεγάλης διαφθοράς στη Ν. Αφρική. Πάντως οι επενδυτές δεν προέβλεψαν τις διαμαρτυρίες και πλέον ανησυχούν για το πού θα κατευθυνθούν τα πράγματα».
Ο Δείκτης Πολιτικών Αναταραχών της Verisk Maplecroft χαρακτήρισε τη Νότια Αφρική ως χώρα «υψηλού ρίσκου» το τρίτο τρίμηνο του 2021 με βαθμολογία 2,77 / 10,00, καθιστώντας την 13η χώρα με τη χειρότερη απόδοση στην υποσαχάρια Αφρική.
Σήμερα στη Νότια Αφρική το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται στο 11,0% του ΑΕΠ ενώ το χρέος αυξήθηκε στο 78,8% του ΑΕΠ. Μία από τις βασικές πτυχές των αυστηρών μέτρων λιτότητας που είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση ήταν το τριετές πάγωμα των μισθών του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, με το ΑΕΠ να είναι ακόμα 3,7% χαμηλότερο από την καλύτερη επίδοση προ κορωνοϊού και το ποσοστό ανεργίας να ανεβαίνει σε περισσότερο από 30%, μια βαθύτερη πολιτική αναταραχή θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω διαπραγματευτική δύναμη στα συνδικάτα στις διαπραγματεύσεις που επιδιώκουν για αυξήσεις μισθών του δημόσιου τομέα.


Latest News

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων