Η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στην διάρκεια του 2ου τριμήνου του έτους συγκρινόμενη με αυτήν του 2020 ανήλθε στο 7,9%. Σε σχέση με το 18,3% του προηγούμενου τριμήνου το οποίο διαμορφώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ λόγω χαμηλής συγκριτικής βάσης, το ποσοστό αυτό φαντάζει φτωχό αλλά κινείται μέσα στους οικονομικούς στόχους της ηγεσίας της χώρας για ανάπτυξη ανώτερη του 6% εντός του 2021.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι συνιστώσες του ΑΕΠ παρουσιάζουν ρυθμούς επιβράδυνσης συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, εν τούτοις ξεπέρασαν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των οικονομολόγων αναφορικά με τις λιανικές πωλήσεις, την βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις σε πάγια και σε υποδομές.

Ιδιαίτερη έκπληξη προσέφερε η πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία των τιμών. Οι λιανικές πωλήσεις συγκεκριμένα σε ετήσια βάση κινήθηκαν ανοδικά με ρυθμό 12,1% από 12,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταπανδημική κανονικότητα

Με την επιστροφή της μεταπανδημικής κανονικότητας η κατανάλωση των αναπτυγμένων χωρών αρχίζει να προσανατολίζεται, από τα αγαθά των οποίων μεγάλο μέρος εισάγεται από την Κίνα προς τις εγχώριες υπηρεσίες. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο λοιπόν οι κινεζικές αρχές εστιάζουν πλέον στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης αλλά και της παραγωγής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν περίπου το 85% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Να υπογραμμίσουμε ότι σύμφωνα με το τελευταίο πενταετές σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας δεν είναι πλέον στο επίκεντρο όσο η ισόρροπη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δηλαδή περισσότερο του τριτογενούς τομέα και η μετατόπιση από το πεδίο των περιουσιακών επενδύσεων στο πεδίο επενδύσεων στην μεταποίηση. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι μεταβολές του τριμήνου. Στις κατασκευές κατοικιών για παράδειγμα η αύξηση ήταν 9,8% το α τρίμηνο και 6% στο β τρίμηνο. Αντίστοιχα για τις επενδύσεις στην μεταποίηση η αύξηση κινήθηκε από το 13,5% στο 16,4%.

Η πρόσφατη μείωση του ποσοστού των απαιτούμενων αποθεματικών των τραπεζών (RRR) από 12,5% στο 12% δεν συνιστά κατά την γνώμη μας μία αλλαγή κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αλλά αποτελεί μια εμφατική ένδειξη προτεραιότητας της κυβέρνησης στην σταθερότητα της ανάπτυξης και σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα μακροοικονομικά στοιχεία του β’ τριμήνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή