Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις εστίασης να υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στη δράση του ΕΠΑνΕΚ συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, για επιδότηση με κεφάλαιο κίνησης, ενώ ήδη έχουν εκταμιευθεί πόροι ύψους 14,4 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ωστόσο, παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δώσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες έχουν υποβάλει αιτήσεις εντός της προθεσμίας, ωστόσο το σύστημα δεν τις έχει κάνει δεκτές ενώ μπορεί να πληρούν τα κριτήρια, καθώς είχαν παραλείψεις ή δεν είχαν συμπληρωθεί σωστά.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου, πρόκειται για περίπου 3.000 αιτήσεις από επιχειρηματίες που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία και στους οποίες θα δοθεί με τον τρόπο αυτό, η δυνατότητα να συγκεντρώσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο όσα απαιτούνται, ώστε να υποβληθεί εκ νέου σωστά η αίτηση, εφόσον δεν έχει υπάρξει ένσταση στην αρχική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις εστίασης με πτώση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 από 30% και πάνω.

Ταχύτητα

Από εκεί και πέρα, οι εκταμιεύσεις συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και με ταχύτητα πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου, οι οποίες σημείωναν πως οι επιχειρήσεις γνωρίζουν εκ των προτέρων το ποσό το οποίο θα λάβουν τελικά, ώστε να έχουν κάνει προγραμματισμό τους πρώτους μήνες της επανεκκίνησης, καθώς η ενίσχυση υπολογίζεται στο 7% του τζίρου που εμφάνισαν το 2019, με μέγιστο ποσό τα 100.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες ζητούν επίσπευση της εκταμίευσης των πόρων από το πρόγραμμα, καθώς κατά την επαναλειτουργία του κλάδου περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις είχαν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα μετά το πολύμηνο lockdown και βρίσκονται σε δυσμενή θέση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στη δράση έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 9.340 επιχειρήσεις εστίασης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 94,7 εκατ. ευρώ, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίζεται και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με τις αιτήσεις να υπολογίζεται ότι ξεπερνούν στο σύνολό τους, τις 25.000.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ευρωπαϊκά stress tests – Στα 265 δισ. ευρώ ο αντίκτυπος από το δυσμενές σενάριο
Διεθνή |

Ευρωπαϊκά stress tests: Στα 265 δισ. ο αντίκτυπος στο δυσμενές σενάριο

Καλές αντοχές επέδειξαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, μεταξύ τους και οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA)

Sparkle: Υλοποίηση υποβρύχιων δικτύων σε συνεργασία με την Google
Διεθνή |

Sparkle: Υλοποίηση υποβρύχιων δικτύων σε συνεργασία με την Google

Η υλοποίηση των υποβρύχιων καλωδιακών δικτύων δημιουργεί ένα νέο σύστημα αναφοράς σε σχέση με τη διαφοροποίηση, την επεκτασιμότητα και την εξάλειψη καθυστερήσεων στις οδούς επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Νότιας Ασίας.

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Ναι σε μέρισμα – Όχι σε αύξηση κεφαλαίου
Επιχειρήσεις |

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Ναι σε μέρισμα – Όχι σε αύξηση κεφαλαίου

Στο μήνυμά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι «η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να αξιοποιήσει τις επενδύσεις