Η δημιουργία ενός ενεργειακού συστήματος στηριζόμενο σε ΑΠΕ είναι η αυτονόητη και η μόνη επιλογή για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο κ. Aριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος της SolarPower Europe, στο πλαίσιο του 6ου Συμποσίου Ενεργειακής Μετάβασης που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (Hellenic Association for Energy Economics – HAEE).

Την ενότητα και συγκεκριμένα στη θεματική «Energy Transition – A key to fostering investments». άνοιξε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ συμμετείχε και ο Πρόεδρος του HAEE, κ. Κώστας Ανδριοσόπουλος.ΑΠΕ

«Τελευταίως, το πλέον επίκαιρο ζήτημα στην Ευρώπη είναι η ραγδαία αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ελλάδα, η μέση τιμή τον φετινό Σεπτέμβρη είναι 64% υψηλότερη από την αντίστοιχη του περσινού, ενώ σε συγκεκριμένες ώρες ξεπέρασε ακόμη και τα 215€/MWh», ξεκίνησε ο κ. Χαντάβας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλοί προμηθευτές οδηγήθηκαν σε πλήρη διακοπή της δραστηριότητας τους, ενώ είναι κοινά παραδεκτό ότι το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχονται οι καταναλωτές. Ο εκπρόσωπος της EGP συνέχισε, αναφερόμενος στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 21ης Σεπτεμβρίου 2021, όπου αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έθεσαν το ζήτημα της αύξησης των τιμών ενέργειας και ζήτησαν να γίνει σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

«Κύρια αιτία της ανόδου των τιμών ενέργειας είναι η αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου, όπως έχει αναγνωριστεί επίσημα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ε.Ε. είναι μεγάλος εισαγωγέας φυσικού αερίου με αποτέλεσμα η έλλειψη του και η αύξηση του κόστους του αφενός να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε όλη την ενεργειακή αγορά, αφετέρου να προκαλεί προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού. Πώς λοιπόν η χώρα μας, με το φιλόδοξο πλάνο απολιγνιτοποίησης, στοχεύει σε μια ενεργειακή μετάβαση που βασίζεται στην υποκατάσταση του λιγνίτη κυρίως με φυσικό αέριο;», αναρωτήθηκε ο κ. Χαντάβας, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο η ενεργειακή μετάβαση να είναι δίκαιη και ομαλή, προνοώντας για το οικονομικό όφελος του τελικού καταναλωτή και για την ασφάλεια εφοδιασμού.

«Η ισχύς συμβατικών μορφών ενέργειας που πρόκειται να αποσυρθούν πρέπει να αντικατασταθεί με ικανή ισχύ ΑΠΕ, η οποία σε συνδυασμό με άλλες λύσεις, όπως η αποθήκευση ενέργειας, το πράσινο υδρογόνο και η ευελιξία της ζήτησης, θα εξασφαλίσει ένα εύρυθμο και σταθερό ενεργειακό σύστημα. Ειδικά για τη χώρα μας, όπου οι φυσικοί πόροι πλεονάζουν, η δημιουργία ενός ενεργειακού συστήματος στηριζόμενο σε ΑΠΕ είναι η αυτονόητη και η μόνη επιλογή», εξήγησε ο κ. Χαντάβας, ο οποίος εν συνεχεία ανέλυσε το πόσο καθοριστικό είναι το repowering (αντικατάσταση εξοπλισμού παλιότερων μονάδων) για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων με τον πιο αποδοτικό και οικονομικό τρόπο.

Ο εκπρόσωπος της ΕGP και Πρόεδρος της SolarPower Europe έκλεισε την ομιλία του αναλύοντας την αναγκαιότητα για την καθιέρωση ενός κατάλληλου ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου που θα καταστήσει τη χώρα πόλο έλξης επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στη δίκαιη και επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. «Οι επενδύσεις έλκονται από ένα σταθερό πλαίσιο με διαφανείς διαδικασίες. Είναι σημαντικό να μην επαναληφθούν συμβάντα, όπως η ψήφιση του νόμου τον Ιούλιο που κυριολεκτικά πάγωσε εν εξελίξει επενδύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, δήλωσε ότι η EGP προτίθεται να προσφέρει στην Ελλάδα  τεχνογνωσία και εμπειρία στον χώρο της ενέργειας και ειδικότερα στον τομέα της επιτυχημένης απολιγνιτοποίησης, της καθετοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης, με την προϋπόθεση εδραίωσης ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος όπως προ-ανέλυσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια