Βουνά από ρούχα της λεγόμενης γρήγορης μόδας που δεν πωλήθηκαν ποτέ ή φορέθηκαν για πολύ λίγο γιατί… άλλαξε η κολεξιόν συσσωρεύονται στην έρημο της Χιλής, δημιουργώντας μια μεγάλη εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ΑFP οι τεράστιοι όγκοι αποτελούνται από ρούχα που κατασκευάζονται στην Κίνα και στο Μπαγκλαντές, τα οποία έχουν προορισμό τα καταστήματα των  ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας. Όταν τα ενδύματα δεν αγοράζονται, μεταφέρονται στο λιμάνι Ικίκε της Χιλής για να μεταπωληθούν σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το AFP διαπίστωσε ότι περίπου 59.000 τόνοι ρούχων καταλήγουν στο λιμάνι της Χιλής κάθε χρόνο. Από αυτά, τουλάχιστον 39.000 τόνοι μεταφέρονται σε χωματερές στην έρημο.

Τα ρούχα που μεταφέρθηκαν στους σωρούς της ερήμου ως απορριπτέα καλύπτουν πλέον μια ολόκληρη έκταση στο Άλτο Χοσπίτσιο της Χιλής.

Διαβάστε επίσης: Δυτική Αφρική – Η χωματερή του υπερκαταναλωτισμού της… μοδάτης Δύσης

«Το πρόβλημα είναι ότι τα ρούχα δεν είναι βιοδιασπώμενα και έχουν χημικά συστατικά, επομένως δεν γίνονται δεκτά στους δημοτικούς χώρους υγειονομικής ταφής», δήλωσε ο Φράνκλιν Ζέπεντα, ιδρυτής της EcoFibra, μιας εταιρείας που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα πεταμένα ρούχα κατασκευάζοντας από αυτά μονωτικά πάνελ για κτήρια.

Η γρήγορη μόδα, η δημιουργία, δηλαδή, πολλών κολεξιών μέσα μια σεζόν, η οποία έχει καθιερωθεί από μια μερίδα της βιομηχανίας μόδας, αν και προσιτή, είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον, εξαιτίας του όγκου των ρούχων που παράγονται και από τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Αυτά τα ρούχα συνήθως είναι μαζικής παραγωγής, χαμηλής ποιότητας και τιμής, με αποτέλεσμα να μην έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Διαβάστε επίσης: Η γρήγορη μόδα μπαίνει στο στόχαστρο των ακτιβιστών

Η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για το 8% έως 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το 2018, η βιομηχανία της μόδας βρέθηκε επίσης να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ό,τι η αεροπορική και η ναυτιλιακή βιομηχανία μαζί. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάθε ένα δευτερόλεπτο καίγεται και στέλνεται σε χωματερή όγκος ρούχων ισοδύναμος με ενός απορριματοφόρου.

Όσο για τον ρυθμό με τον οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν ρούχα δεν φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί τον 21ο αιώνα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Ίδρυμα Έλεν Μακ Άρθουρ, μια δεξαμενή σκέψης και φιλανθρωπική οργάνωση κυκλικής οικονομίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η παραγωγή ρούχων διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της 15ετίας από το 2004 έως το 2019. Η Μακ Κίνσεϊ υπολόγισε επίσης ότι ο μέσος καταναλωτής αγόρασε 60% περισσότερα ρούχα το 2014 από ό, τι το 2000.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών
Green |

Πώς το σύστημα δικαιωμάτων άνθρακα πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που απαλλάσσονται από τέλη και τα δωρεάν δικαιώματα που δίνονται στους αερομεταφορείς, μεγάλο μέρος των πτήσεων δεν καλύπτεται από το σύστημα