Προ μηνών, οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια κάνναβης, κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εν μέσω προσδοκιών για επέκταση της νομιμοποίησης για ψυχαγωγική χρήση στις ΗΠΑ.

Πλέον η εικόνα έχει αλλάξει και οι προσδοκίες αυτές έχουν αρχίσει και διαψεύδονται. Και αυτό αποτυπώνεται και στις μετοχές.

Την περασμένη εβδομάδα οι μετοχές κάνναβης στη Wall Street είχαν τη χειρότερη εβδομάδα τους από την έναρξη της πανδημίας.

Το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί τον κλάδο, το ETFMG Alternative Harvest ETF (ticker MJ), έπεσε σε χαμηλό ενός έτους. Το ETF υποχωρεί κατά 60% από το υψηλό του τον Φεβρουάριο. Μόνο τρεις από τις 36 συμμετοχές του fund αυξήθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Η Canopy Growth Corp. του Καναδά σημείωσε πτώση 20% τις τελευταίες πέντε ημέρες, η Cronos Group Inc. βυθίστηκε 21% και η Tilray Inc. υποχώρησε 15%.

Ενώ το ETF ETFMG κυριαρχείται από καναδικές εταιρείες κάνναβης, οι μετοχές στις ΗΠΑ υστερούν επίσης. Ο δείκτης Horizons US Marijuana ETF σημείωσε πτώση 12% αυτήν την εβδομάδα.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο υποχωρεί κατά 54% από το υψηλό 52 εβδομάδων στις 10 Φεβρουαρίου.

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς κάνναβης εξαρτάται από τη νομιμοποίηση στις ΗΠΑ, αλλά αυτό το είδος ρυθμιστικής αλλαγής είναι απίθανο να συμβεί υπό τη διοίκηση Μπάιντεν, έγραψαν αναλυτές της Barclays σε σημείωμα προς τους πελάτες την Πέμπτη.

Επιπλέον, οι καναδικές εταιρείες κάνναβης θα δυσκολευτούν να ανταγωνιστούν τις εταιρείες των ΗΠΑ, έγραψε η Barclays.

Τη Δευτέρα, η Ρεπουμπλικανή Γερουσιαστής Nancy Mace δημοσίευσε σχέδιο νόμου για ένα νομοσχέδιο για την κάνναβη. Αλλά το νομοσχέδιο είναι απίθανο να γίνει νόμος σε μια δημοκρατικά ελεγχόμενη Βουλή, έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής της Cowen, Jaret Seiberg.

Στο αποκορύφωμα του Φεβρουαρίου, οι μικροεπενδυτές αγόρασαν πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών των εν λόγω εταιρειών σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vanda Securities. Από τότε η όρεξη έχει στεγνώσει, με εισροές έως και 73 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα της 16ης Αυγούστου, σύμφωνα με τον Ben Onatibia, ανώτερο στρατηγικό στον ερευνητικό οίκο.

«Οι επενδυτές λιανικής έγιναν ανυπόμονοι με την έλλειψη σαφήνειας και τις αργές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Charles Taerk, διευθύνων σύμβουλος της Faircourt Asset Management, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος στο Ninepoint Alternative Health Fund που εστιάζει στην κάνναβη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές