Καταρρέει η οικονομία στην Τουρκία, με τη λίρα να κατρακυλάει 15% μέσα σε ένα 24ωρο.

Από τις αρχές του έτους έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της, ενώ έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 400% την τελευταία πενταετία.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Ερντογάν «σκοτώνει» τη λίρα – Τα τρία σχέδια στο μυαλό του

Όπως γράφει η Cumhuriyet, οι πολίτες μετά τη νέα υποτίμηση ρεκόρ της τουρκικής λίρας  βγήκαν στους δρόμους με το σύνθημα «AKP παραιτηθείτε» στην περιοχή Τσάνκαγια της Άγκυρας και στο Καντίκιοι (Χαλκηδώνα) της Κωνσταντινούπολης, για να διαμαρτυρηθούν για την άσχημη κατάσταση της οικονομίας και το υψηλό κόστος ζωής.

Η αντιπολίτευση ζητά από τον Ερντογάν να παρέμβει και να σταματήσει την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος, ειδάλλως να παραιτηθεί.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες στην Τουρκία άρχισαν να επαναστατούν ενάντια στις λάθος οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν και το βράδυ της Τρίτης βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες επαρχίες της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση, ζητώντας μάλιστα την παραίτηση του τούρκου προέδρου.

Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα.

Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και φωνάζοντας στον «σουλτάνο» να παραιτηθεί.

«Κάποιοι λένε ότι θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς στην κάλπη το 2023. Ρωτάμε: Τι θα τρώμε μέχρι το 2023; Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια. Στεκόμαστε ενάντια στη φτώχεια!», αναφέρουν οι Τούρκοι, που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

Διαδήλωση πραγματοποίησαν πολίτες και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα, ζητώντας επίσης την παραίτηση Ερντογάν.

Μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τουρκικής τράπεζας

Σημειώνεται ότι για τρίτη συνεχόμενη φορά μείωσε το βασικό της επιτόκιο δανεισμού η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος της χώρας, της λίρας, έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά. Πρόκειται για κίνηση που δείχνει ότι η Αγκυρα «κλείνει τα αφτιά» στις ανησυχίες των αγορών που χτυπούν καμπανάκι ότι χαμηλά επιτόκια και υψηλός πληθωρισμός συνήθως δεν έχουν καλά αποτελέσματα για την οικονομία.

Η απόφαση για τη νέα μείωση, αυτή τη φορά από το 16% στο 15% τη στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει με σχεδόν 20%, ελήφθη την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναλάμβανε ότι η Αγκυρα δεν θα εγκαταλείψει την εκστρατεία του για χαμηλότερο κόστος δανεισμού παρά την αποδυνάμωση του νομίσματος και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως