Tην είσοδο 14 νέων εταιριών στον Δείκτη 'ATHEX ESG INDEX' προανήγγειλε μιλώντας στο CEO Initiative 2021, ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης.

Σήμερα, ανακοινώνεται η νέα σύνθεση του Δείκτη. Επίσης, ο Σωκράτης Λαζαρίδης ανακοίνωσε τη δημιουργία Πλατφόρμας για Green και Social Bonds έως το τέλος του 2021. Τέλος, όπως ανέφερε με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι εταιρείες 5 κλάδων (Ασφάλειες, Ενέργεια, Προσωπική Φροντίδα & Φάρμακα, Τηλεπικοινωνίες και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) είχαν καθολική συμμετοχή στην δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

_________________________________

Οι Γούρνες

Υπομονή ενός 24ωρου… Την Πέμπτη, σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, αναμένεται να ανοίξουν οι δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβάλλει οι 4 διεκδικητές για το παραθαλάσσιο ακίνητο- φιλέτο στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης. Προβλέψεις και στοιχήματα παντός είδους στην περίπτωση του ακινήτου που φιλοξενούσε την πρώην Αμερικανική Βάση δεν χωρούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζητηθούν βελτιωμένες προτάσεις. Τώρα, το πόσες θα είναι και ποιους θα αφορούν όλα εξαρτώνται από το ύψος των οικονομικών προσφορών των διεκδικητών και την …απόσταση της μιας προσφοράς από την άλλη. Και εδώ, θα παίξει το ρόλο της η διαφορά του 20 %…

_____________________________

Μια Νέα Εισαγωγή

Προχωράει με γρήγορους ρυθμούς η προετοιμασία για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Trade Estates, θυγατρικής ΑΕΕΑΠ του Ομίλου Fourlis. Η αναφορά στη χρηματιστηριακή προοπτική της Trada Estates στην ανακοίνωση που συνοδεύει τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου 2021 της εισηγμένης εταιρείας Fourlis Συμμετοχών είναι συγκεκριμένη και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων. Στην ίδια ανακοίνωση διαβάζω: «Με υπάρχοντα ακίνητα αξίας €190 εκατομμυρίων και πρόγραμμα αγορών και ανάπτυξης περίπου €250 εκατομμυρίων, η Trade Estates φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο χώρο της». Πιο συγκεκριμένα, όπως μπορεί να διαπιστώσει ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής στη εταιρική παρουσίαση του Ομίλου Fourlis που φέτος κλείνει 70 χρόνια επιχειρηματικής παρουσίας στην ελληνική αγορά το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates περιλαμβάνει 4 εμπορικά ακίνητα τύπου Big Box ( Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λευκωσία και Σόφια), ένα εμπορικό κέντρο (Αγ.Ιωάννης Ρέντη) και δύο ακίνητα logistics ( Σχηματάρι και Οινόφυτα).

______________________________________

Το Πάρκο

Στο τέλος της χρονιάς υπολογίζεται να είναι έτοιμο το ένα από τα δύο κτήρια του νέου Logistics Park υπό την επωνυμία ΙΣΤΟΣ της  BriQ Properties, μία από τις εισηγμένες Α.Ε Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.), μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι ο Θεόδωρος Φέσσας που κατέχει (άμεσα και έμμεσα) το 37,59% των μετοχών της.  Όσο για το δεύτερο κτήριο αυτό θα αρχίσει να κατακευάζεται στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Σύμφωνα με όσα μπορεί να βρει ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής στο site  της εισηγμένης εταιρείας το ΙΣΤΟΣ είναι ένα «νέο Logistics Park συνολικής επιφάνειας κτιριακών εγκαταστάσεων 31.000τμ που είναι υπό ανέγερση σε οικόπεδο 82,5 στρέμματα. Βρίσκεται σε εξαιρετική θέση στον Ασπρόπυργο (θέση «Ήμερος Τόπος») με εύκολη πρόσβαση από την έξοδο 4 της Αττικής Οδού. Εκμισθώσιμη επιφάνεια: 82.482 m²».

Η εισηγμένη εταιρεία όπως έχει κατ΄επανάληψη επισημάνει η διοίκηση της έχει ως πρώτη προτεραιότητα τα logistics και αυτό γιατί υπάρχει ζήτηση για τις υπηρεσίες τους αλλά και γιατί μπορούν λόγω μισθωμάτων να διαμορφώνουν μια σταθερή βάση εσόδων. Την ίδια ώρα, τα ακίνητα logistics μπορούν να δημιουργούν και να υπερασπίζονται τις αξίες τους αν και όπως επισημαίνει η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας ως φορέας μακροπρόθεσμων επενδύσεων η άνοδος των αξιών δεν αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για πωλήσεις.

Η σημαντική στροφή του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας στον τομέα των logistics αποτυπώνεται στη σύνθεση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων στις 30.09.2021, η οποία ήταν 48% logistics, 30% γραφεία, 17% ξενοδοχεία και 5% λοιπές χρήσεις ενώ την 30.09.2020 ήταν 43% γραφεία, 27% ξενοδοχεία, 14% logistics και 16% οικόπεδα και λοιπές χρήσεις. Κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2021, η εταιρεία προχώρησε σε νέες επενδύσεις συνολικού ποσού 9,6 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων –  ποσό 5,8 εκ. ευρώ- αφορούσαν επενδύσεις στον τομέα των logistics.

_______________________________________

Οι Υπογραφές

Στα τέλη αυτού του μηνός ή αρχές του επομένου φαίνεται πως θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ – ΕΛΠΕ και της ITALGAS για την ΔΕΠΑ Υποδομών. Ως γνωστόν, από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), είχε προχωρήσει στην αποσφράγιση της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η ITALGAS  για την από κοινού πώληση με την Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΔΕΠΑ Υποδομών. Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά των 733 εκατ. ευρώ οδήγησε τότε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στην αποδοχή της και στην συνέχεια, την ανακήρυξη της ITALGAS ως Προτιμητέου Επενδυτή. Το ίδιο (αποδοχή) είχε πράξει και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΠΕ.  επίσης αποδέχθηκε την ανωτέρω προσφορά.

Ο φάκελος του διαγωνισμού στη συνέχεια υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όλα θα είναι έτοιμα για τις σχετικές υπογραφές.

Με άλλα λόγια, οι Ιταλοί της ITALGAS θα ελέγχουν το 100 % των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών πριν ανάψουν τα λαμπάκια των γιορτινών δέντρων για τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκουν: α) το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ – ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ), το 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ – ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ) και το 100% της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕ – ΔΕΔΑ ΑΕ που έχει την ευθύνη των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, β) η κυριότητα των παγίων των δικτύων διανομής, το δίκτυο οπτικών ινών, τα δικαιώματα και υποχρεώσεις αναφορικά με την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας ΥΦΑ, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

_____________________________________

Το Νέο Συμβόλαιο

Η εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική της CENERGY HOLDINGS (ελέγχεται μετοχικά από την VIOHALCO που κατέχει σχεδόν το 80 % των μετοχών της),  κέρδισε συμβόλαιο από τον Διαχειριστή Μεταφοράς Αερίου της Πολωνίας, GAZ-SYSTEM SA, που αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Gustorzyn – Wronow στην Πολωνία και περιλαμβάνει 80 χλμ. επενδυμένων σωλήνων χάλυβα 40 ιντσών.

____________________________________

Οι Επιδόσεις

Πού οφείλεται η εξαιρετική επίδοση της εισηγμένης EPSILON NET στο 9μηνο του 2021 με αύξηση 148 % στο κύκλο εργασιών και 354,6 % στα καθαρά κέρδη προ φόρων); Στην ανακοίνωση που συνοδεύει τα αποτελέσματα του 9μηνου 2021 διαβάζω: «Καταλυτική επίδραση στη δυναμική ανάπτυξη του Ομίλου, έχει η συνεχής αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής cloud, mobility που ενσωματώνονται ιδιαίτερα στις καινοτόμες πλατφόρμες λογισμικού Galaxy και Pylon, οι οποίες δίνουν σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου για τις μεσαίες & μεγάλες επιχειρήσεις και για τους ομίλους επιχειρήσεων.

Παράλληλα η κυρίαρχη θέση του Ομίλου στον τομέα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA της ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο των web εφαρμογών της σειράς EpsilonSMART για πολύ μικρές & μικρές επιχειρήσεις και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω επέκταση της πολύ μεγάλης πελατειακής του βάσης, με τον αριθμό των ενεργών εγκαταστάσεων του Ομίλου, από 30.000 εγκαταστάσεις στις αρχές του 2020, να αριθμεί σήμερα πάνω από 100.000 ενεργές εγκαταστάσεις, οι οποίες αποτελούν την αφετηρία για την επίτευξη σημαντικού βαθμού ετήσιων επαναλαμβανόμενων εσόδων και τη βάση για τη συνεχή και απρόσκοπτη αναπτυξιακή του πορεία.

Ταυτόχρονα και με γνώμονα την ολοκληρωμένη συμβολή του στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ιδιωτικού τομέα, παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στο επίπεδο των νέων δυνατοτήτων χρηματοδότησης που θα προκύψουν το προσεχές διάστημα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» & του «ΕΣΠΑ 2021-2027» και έχει προετοιμάσει σε στρατηγικό επίπεδο δομές & συνεργασίες ( οι οποίες θα κλιμακωθούν σταδιακά από το Α’ Τρίμηνο του 2022) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών που δημιουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέες συνθήκες της ψηφιακής οικονομίας».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories