Ο κουμπαράς του Ταμείου Φαιστός μεγαλώνει. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από τη σύστασή του το θεματικό επενδυτικό ταμείο, που προικίστηκε με 93 εκατ. ευρώ από τη διάθεση του φάσματος για την ανάπτυξη του 5G, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από έναν ισχυρό διεθνή «παίκτη» με υψηλό αποτύπωμα στην ανάπτυξη της ψηφιακής αγοράς της Ευρώπης.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με στελέχη της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ, ο Όμιλος προχωρά σε επένδυση, ύψους 3 εκατ. ευρώ, στο Ταμείο Φαιστός, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος 5G. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα που αφορά ευρύτερα στην ανάπτυξη νέας γενιάς ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών, που θα πατάνε πάνω στα δίκτυα 5ης γενιάς.

Επίσης, είναι η πρώτη φορά που ιδιωτικά κεφάλαια και μάλιστα από το εξωτερικό «παντρεύονται» με δημόσιους πόρους σε ένα επενδυτικό ταμείο, όπως το Φαιστός. Η εξέλιξη έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσφατης έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τον δείκτη DESI, όπου και χαρακτήρισε το Φαιστός ως σημαντικό παράγοντα για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας στη μετά κορωνοϊό εποχή.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για συν-επενδύσεις στην Ελλάδα, στον κλάδο των ψηφιακών υπηρεσιών που σχετίζονται με το 5G, είχε αποκαλύψει ο διευθύνων σύμβουλος της Συμμετοχές 5G, που διαχειρίζεται το Φαιστός, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου Infocom. Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί ο εσωτερικός κανονισμός, καθώς και ο επενδυτικός κανονισμός του Ταμείου, ενώ καθώς προχωρούν τα τελευταία στάδια ολοκληρώνεται και το fundraisingαπό ιδιώτες επενδυτές.

31 εταιρείες στρέφουν το βλέμμα τους στο Φαιστός

Προτού πατηθεί το κουμπί της έναρξης, 31 εταιρείες έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα του Ταμείου, διερευνώντας τις δυνατότητες που μπορεί να τους προσφέρει, μέσα από μια σειρά άτυπων επαφών. Πρόκειται για εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων κυριαρχούν οι κλάδοι των logistics, της διασυνδεσιμότητας και της κυβερνοασφάλειας, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανεβάσουν ρυθμούς και οι διαστημικές τεχνολογίες.

Μάλιστα, ορισμένες από αυτές τις εταιρείες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, δεδομένου ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από το επενδυτικό ταμείο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Υπάρχει μάλιστα εταιρεία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Συμμετοχές 5G, η οποία ήθελε στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της να φτιάξει ένα ερευνητικό κέντρο στη Γερμανία και μετά τις συζητήσεις με το ελληνικό θεματικό fundυπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να το κάνει τελικά στην Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές, η αγορά των εφαρμογών 5Gείναι πολλά υποσχόμενη στη χώρα μας, η οποία μπήκε μάλιστα και στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής κούρσας των νέας γενιάς δικτύων, με την πρωτοποριακή και γρήγορη διάθεση του φάσματος. Σύμφωνα δε με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η EY για λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως το τέλος της δεκαετίας η προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία από τις επενδύσεις σε υποδομές και εφαρμογές δικτύων 5ης γενιάς θα ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ. Ακόμη, το 5G μπορεί να δημιουργήσει ως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις