Ο Μάριο Ντράγκι προβάρει το κοστούμι του για την προεδρία της Ιταλίας. Αυτό μαρτυρούν, αν μη τι άλλο, οι δηλώσεις που έκανε σήμερα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις σχετικές φήμες και διαρροές των τελευταίων ημερών.

«Έχουμε δημιουργήσει τους όρους ώστε η δουλειά να συνεχιστεί, ανεξαρτήτως ποιος είναι παρών», είπε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια της παραδοσιακής συνέντευξης Τύπου που δίνουν οι πρωθυπουργοί για το τέλος του έτους. «Η προσωπική μου μοίρα δεν έχει καμία σημασία, δεν τρέφω ιδιαίτερες φιλοδοξίες. Ας πούμε ότι είμαι ένας παππούς στην υπηρεσία των θεσμών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η «κόντρα» με Μπερλουσκόνι

Η θητεία του νυν προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, λήγει τον Φεβρουάριο του 2022. Έτσι, το εκλεκτορικό σώμα θα κληθεί να επιλέξει τον νέο πρόεδρο της χώρας εντός του Ιανουαρίου – με τον Ντράγκι να διαθέτει σαφή υπεροχή, σε αριθμούς και σε πολιτικό κύρος, έναντι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει εκδηλώσει τη φιλοδοξία να βρεθεί στην ίδια θέση.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ιταλίας έχει επταετή θητεία και εκλέγεται από ένα σώμα 1.000 περίπου μελών, το οποίο απαρτίζουν τα μέλη της βουλής και της γερουσίας, καθώς και από εκπροσώπους των 20 περιφερειών της χώρας. Εκεί, προκειμένου κάποιος να εκλεγεί, απαιτείται να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων στους πρώτους τρεις γύρους και την απλή πλειοψηφία στη συνέχεια.

Θέση με κύρος

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι αν και η θέση του προέδρου είναι υποδεέστερη εκείνης του πρωθυπουργού, από άποψης εξουσιών και καθηκόντων, τα πεπραγμένα του Ματαρέλα (αλλά και του προκατόχου του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο) τα προηγούμενα χρόνια αποδεικνύουν ότι ο ρόλος του μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός, ειδικά τις κρίσιμες στιγμές.

Πάντως, ο Ντράγκι, στις δηλώσεις του, φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι η νυν κυβέρνηση της οποίας ηγείται, που διαθέτει ευρύτατη στήριξη, είναι ανάγκη να ολοκληρώσει τη θητεία της. Ανάμεσα στα άλλα, εξάλλου, έχει να διαχειριστεί και το «πακέτο» των 200 περίπου δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να εισρέουν στη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».