Σε 881 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2-eq), επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα, ανήλθαν το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την απότομη μείωση της δραστηριότητας το ίδιο τρίμηνο του 2020 λόγω της κρίσης COVID-19. Το τρίτο τρίμηνο του 2019 πριν από την πανδημία, οι εκπομπές ανήλθαν σε 891 εκατομμύρια τόνους.

Το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η μεταποίηση (23% του συνόλου), η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (21%) και τα νοικοκυριά και η γεωργία (και οι δύο 14%).

Με βάση τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας, στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, το τρίτο τρίμηνο του 2021 έδειξε αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2020, αντανακλώντας την ανάκαμψη από την πανδημία.

Οι εκπομπές το τρίτο τρίμηνο του 2021 μειώθηκαν στη Σλοβενία ​​(-2,6% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2020), στο Λουξεμβούργο (-2,3%) και στην Ολλανδία (-1,6%). Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις εκπομπές καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (+22,7%), στη Λετονία (+16,2%) και στην Ελλάδα (+13,1%).

Παρά την επίδραση της οικονομικής ανάκαμψης μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2020 και του 2021, η μακροπρόθεσμη τάση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ εμφανίζει σταθερή μείωση προς τους στόχους της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green