Η άποψη ότι ενδεχομένως η χώρα βιάστηκε να απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη και θα περνούσαμε την ενεργειακή κρίση πιο χαλαρά αν τον είχαμε ακόμα σε πλήρη χρήση, κυκλοφορεί στους «κύκλους των υποψιασμένων». Ολοι αυτοί διαψεύδονται καθημερινά, αλλά τα «φίδια» για το θέμα συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Μια ομάδα ερευνητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκανε κάτι απλό. Πήρε έναν μήνα, συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο και ανέλυσε μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα, την τιμή του ρεύματος με τη σημερινή σύνθεση, δηλαδή με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και φυσικό αέριο και τη συνέκρινε με την παλιά σύνθεση όπου κυριαρχούσε ο λιγνίτης. Η διαφορά συντριπτική.

Αν είχαμε μείνει με την παραγωγή λιγνίτη στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, η τιμή του ρεύματος στη χονδρική θα ήταν ακριβότερη σήμερα κατά 80 ευρώ η μεγαβατώρα! Με πρόχειρους υπολογισμούς προκύπτει ότι ζούσαμε ακόμα στην εποχή του λιγνίτη θα πληρώναμε το ρεύμα ακριβότερα κατά 30%! Το γεγονός ότι μπήκαν στο μίγμα τα πολύ φτηνότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα άλλαξε την τάση. Το ρεύμα που παράγεται είναι φτηνότερο, ακόμα και τώρα με τις αυξημένες τιμές από αυτό που θα πληρώναμε με τον λιγνίτη.

Προσέξτε συγκεκριμένα παραδείγματα. Στις 4 Δεκεμβρίου, στη μία τα ξημερώματα (χωρίς ήλιο) η τιμή χωρίς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) διαμορφώθηκε σε 260 ευρώ/MWh, ενώ η τιμή της χονδρικής με ΑΠΕ ήταν 129,2 ευρώ/MWh, δηλαδή 131 ευρώ χαμηλότερη, απλά γιατί φυσούσε.

Παρόμοια ήταν η εικόνα στις 12 το μεσημέρι στις 6 Δεκεμβρίου, όταν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από τον ήλιο όσο και από τον άνεμο. Η τιμή δίχως ΑΠΕ θα έφτανε στα 370,3 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά σχεδόν 145 ευρώ σε σχέση με την τιμή εκκαθάρισης η οποία έφτασε τα 225,6 ευρώ/MWh συνυπολογίζοντας την παραγωγή ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ δεν υπήρχε ούτε μία ώρα σε όλο τον Δεκέμβριο που η τιμή δίχως ΑΠΕ να ήταν χαμηλότερη από την τελική τιμή του ρεύματος, στην οποία υπολογίζεται βεβαίως και το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ναι αυτά για τα οποία διαμαρτύρονται οι… γυπαετοί και τα… πρόβατα. Αυτά που χαλάνε τη μόστρα ορισμένων που δηλώνουν ταυτόχρονα οικολόγοι και ανήσυχοι για το μέλλον της κοινωνίας πολίτες.

Κι αυτό δεν επετεύχθη μόνο του. Η απότομη κατάργηση της χρήσης λιγνίτη, ήταν προσωπική απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, την οποία άλλοι ξεχνούν και άλλοι (οι οπαδοί του λιγνίτη) χλευάζουν. Ολοι αυτοί θα πλήρωναν ακόμα ακριβότερο ρεύμα. Ολοι μας θα ήμασταν περισσότερο εκτεθειμένοι στην ενεργειακή κρίση που ήρθε.

Το πρόβλημα οπότε δεν είναι η ύπαρξη των αιολικών και των φωτοβολταϊκων, αλλά ότι δεν έχουμε πολλά από αυτά. Και πιθανότατα θα αργήσουμε να έχουμε πολλά, καθώς ούτε χωροταξικό σχεδιασμό που θα μας λέει πού πρέπει και πού όχι να αναπτύσσονται αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, έχουμε. Ούτε σχεδιασμό για την ανάπτυξή τους στη θάλασσα, που οι ειδικοί λένε ότι θα είναι πιο εύκολη η αδειοδότηση. Μιλάμε για τα αυτονόητα, που φυσιολογικά έπρεπε να ακολουθήσουν την εξαιρετική πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη στην αρχή της θητείας του.

Πέραν της κυβέρνησης, προφανώς πρέπει να κοιταχτούμε ξανά στον καθρέφτη και όλοι εμείς οι πολίτες. Να αντιληφθούμε ότι σε αυτή τη φάση είναι σημαντικότερο να συνυπάρξουν τα φωτοβολταϊκά με τα πρόβατα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των προβάτων να πληρώνουν φτηνότερα το ρεύμα και να μη μολύνεται το περιβάλλον όπου βόσκουν τα πρόβατα…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion