Τα γεωπολιτικά και οικονομικά παιχνίδια από την Κίνα στην… γειτονιά της συνεχίζονται, σε ένα διάστημα που ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ρωσία και την κρίση στην Ουκρανία. Πραγματικά, ως μια κίνηση με πολλαπλή σημασία ερμηνεύεται η στρατιωτική συμφωνία του Πεκίνου με το Ισλαμαμπάντ για την πώληση υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών που θα επηρεάσουν τις ισορροπίες μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας.
Αεροσκάφη και φρεγάτες
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η Κίνα θα παραδώσει 25 J-10C αεροσκάφη στο Πακιστάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την πρώτη εξαγωγική συμφωνία του Πεκίνου για πολεμικά αεροσκάφη.
Τα υπερσύγχρονα αυτά αεροσκάφη θα βοηθήσουν το Πακιστάν να μειώσει αισθητά το προβάδισμα που απολάμβανε η Ινδία στους αιθέρες, μετά και την εξαγορά 36 γαλλικών Rafale.
Παράλληλα οι Κινέζοι έχουν συμφωνήσει να ενισχύσουν και το πολεμικό ναυτικό του Πακιστάν, πουλώντας του τέσσερις φρεγάτες Type 054A, από τις οποίες η πρώτη παραδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ στη σειρά βρίσκεται και η παράδοση οκτώ σούπερ αθόρυβων υποβρυχίων Type 041 μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Η Ινδία αντιστοίχως έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια για την ενίσχυση του πολεμικού της ναυτικού, με απώτερο στόχο την αύξηση του στόλου της από τα 130 στα 170 πολεμικά πλοία μέχρι το 2027. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι τέσσερις φρεγάτες που κατασκευάζει σε συνεργασία με τη Ρωσία.
Ειδικά το ζήτημα των ισορροπιών στα θαλάσσια ύδατα του Ινδικού Ωκεανού έχει ιδιαίτερη σημασία για το Πεκίνο, που ουσιαστικά στοχεύει στην αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας έχοντας στο νου τη δυνατότητα να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πακιστανικές ναυτικές βάσεις, εφόσον χρειαστεί.
Ο εχθρός του εχθρού μου…
Θυμίζουμε πως Κίνα και Ινδία πέρασαν ένα διάστημα αυξημένης έντασης με αφορμή την συνοριακή τους γραμμή στα Ιμαλάια, όμως οι μεταξύ τους σχέσεις ανέκαθεν δεν ήταν ιδιαίτερα θερμές τόσο λόγω του οικονομικού και εμπορικού τους ανταγωνισμού όσο και των στενών σχέσεων της Ινδίας με τις ΗΠΑ. Σε συνδυασμό δε, με την χρόνια αντιπαλότητα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ήταν εύλογο πως το Πεκίνο είχε κάθε λόγο να δρομολογήσει ενίσχυση των διμερών σχέσεων με το Ισλαμαμπάντ.
Μάλιστα, προ ημερών, με αφορμή την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ο Σι Τζινπίνγκ προσκάλεσε και είχε συνάντηση με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Καν, στο πλαίσιο της οποίας οι δυο τους κατέληξαν σε σειρά συμφωνιών σε μια πλειάδα από τομείς, από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, έως την ψηφιακή τεχνολογία, τις υποδομές, την υγεία και τα εμβόλια, ακόμη και το διάστημα!
Latest News
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.