Ισχυρές είναι οι απώλειες τις οποίες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επιβεβαιώνουν ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και το πλέγμα των κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη και την οικονομική δραστηριότητα της Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,3%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 3,9%, οδηγώντας σχεδόν όλους τους κλάδους σε αρνητικά εδάφη. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,11% στις 7.406 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,95% στις 14.283 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,26% στις 6.596 μονάδες.

Η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο, με τις αγορές να αποτυπώνουν σήμερα τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οικονομική δραστηριότητα της ηπείρου. Ήδη ΗΠΑ, Ευρώπη και Καναδάς έχουν συμφωνήσει να αφαιρέσουν βασικές ρωσικές τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, SWIFT. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έκλεισαν επίσης τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρό είναι το πλήγμα που δέχονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, αφού οι κυρώσεις και τα άλλα μέτρα – αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν πρόσθετα κόστη στη λειτουργία τους. Η γερμανική Deutsche Bank και η Commerzbank σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 4%.

Ισχυρό είναι και το πλήγμα που δέχονται οι μετοχές της Societe Generale, της γαλλικής τράπεζας που κατέχει τη ρωσική Rosbank, και της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault. Οι μετοχές της SocGen σημειώνουν πτώση 6,5%, ενώ η Renault, η οποία ελέγχει τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, υποχωρεί κατά 6,4%.

Προσπάθειες συγκράτησης από τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα

Στο 20% από… 9,5% προηγουμένως αύξησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του ρουβλίου στα ιστορικά χαμηλά των 119,5 ρουβλιών/δολάριο. Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να καταστήσει ελκυστική τη διακράτηση του ρωσικού νομίσματος, αυξάνοντας το επιτόκιο του.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελευθερώσει 733 δισ. ρούβλια (8,78 δισ. δολάρια) σε αποθεματικά τοπικών τραπεζών για να ενισχύσει τη ρευστότητα. Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας θα δώσουν παράλληλα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές