Ισχυρές είναι οι απώλειες τις οποίες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επιβεβαιώνουν ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και το πλέγμα των κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη και την οικονομική δραστηριότητα της Ευρώπης.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,3%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 3,9%, οδηγώντας σχεδόν όλους τους κλάδους σε αρνητικά εδάφη. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,11% στις 7.406 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,95% στις 14.283 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,26% στις 6.596 μονάδες.
Η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο, με τις αγορές να αποτυπώνουν σήμερα τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οικονομική δραστηριότητα της ηπείρου. Ήδη ΗΠΑ, Ευρώπη και Καναδάς έχουν συμφωνήσει να αφαιρέσουν βασικές ρωσικές τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, SWIFT. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έκλεισαν επίσης τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρό είναι το πλήγμα που δέχονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, αφού οι κυρώσεις και τα άλλα μέτρα – αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν πρόσθετα κόστη στη λειτουργία τους. Η γερμανική Deutsche Bank και η Commerzbank σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 4%.
Ισχυρό είναι και το πλήγμα που δέχονται οι μετοχές της Societe Generale, της γαλλικής τράπεζας που κατέχει τη ρωσική Rosbank, και της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault. Οι μετοχές της SocGen σημειώνουν πτώση 6,5%, ενώ η Renault, η οποία ελέγχει τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, υποχωρεί κατά 6,4%.
Προσπάθειες συγκράτησης από τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα
Στο 20% από… 9,5% προηγουμένως αύξησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του ρουβλίου στα ιστορικά χαμηλά των 119,5 ρουβλιών/δολάριο. Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να καταστήσει ελκυστική τη διακράτηση του ρωσικού νομίσματος, αυξάνοντας το επιτόκιο του.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελευθερώσει 733 δισ. ρούβλια (8,78 δισ. δολάρια) σε αποθεματικά τοπικών τραπεζών για να ενισχύσει τη ρευστότητα. Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας θα δώσουν παράλληλα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος.
Latest News
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές, εν αναμονή της ΕΚΤ
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Φρανκφούρτη
Ανοδικά οι ασιατικές αγορές, πιέστηκαν οι Nissan και Honda
Οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας από την Αυστραλία
Προς διατήρηση των επιτοκίων οδεύει η BOJ
«Η Ιαπωνία δεν βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου απαιτούνται άμεσες αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε μία πηγή στο Reuters
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Με ράλι διαπέρασε και τις 20.000 μονάδες ο Nasdaq, ικανοποίηση από τον πληθωρισμό
Ο ευρύτερος χώρος τεχνολογίας οδήγησε σήμερα την Wall Street ψηλότερα - O Dow Jones βρέθηκε υπό μικρή πίεση
Στέρεψαν οι δημόσιες εγγραφές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου - Πού το ξεπέρασε το ΧΑ [γραφήματα]
Από την πεντάδα των μεγαλύτερων εισαγωγών εταιρειών στο ταμπλό στην 20ή θέση στην κατάταξη των παγκόσμιων τόπων διεξαγωγής IPO
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Νέο ιστορικό ρεκόρ για το Nasdaq - Ξεπέρασε τις 20.000 μονάδες
Την άνοδο τροφοδότησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό