Ανακοίνωση αναφορικά με τη συνάντηση που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, εξέδωσε – περίπου μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης – η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους.

Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στα αμοιβαία οφέλη από την βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Ολοκληρώθηκε το γεύμα μεταξύ των δύο ηγετών

Ανοιχτοί δίαυλοι

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Δήλωσε, επίσης, ότι διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η παράνομη μετανάστευση (ώστε να) προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο».

Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή διάλογο, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Συζήτηση μπροστά στις κάμερες

Ο Τούρκος πρόεδρος παρέθεσε γεύμα στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν στον Έλληνα πρωθυπουργό, με τους δύο ηγέτες να έχουν μία ολιγόλεπτη συζήτηση μπροστά στις κάμερες.

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε πάνω από μία ώρα.

Μιλώντας μπροστά στις κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας», με τον Ερντογάν να απαντά: «θα τα συζητήσουμε όλα».

Οι δύο ηγέτες, που επέλεξαν να παραστούν στο γεύμα χωρίς γραβάτα, σχολίασαν επίσης με χαλαρή διάθεση την ενδυματολογική τους επιλογή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «η χαλαρή ενδυμασία αρκετές φορές προσφέρεται για πιο σοβαρές συζητήσεις».

Ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί, όπως έχει σημειώσει δεν αναμένεται οι διαφωνίες με την Τουρκία να ξεπεραστούν. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν συζητήσεις. Αντιθέτως, «οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση», τονίζεται από την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας