Όλες οι χώρες, πλούσιες και φτωχές, πρέπει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή . Μια πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή εξηγεί τις δραματικές συνέπειες της αποτυχίας περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και της προσαρμογής σε έναν θερμότερο πλανήτη. Η προσαρμογή θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για παράδειγμα με την προστασία της γεωργίας, τη διαχείριση των επιπτώσεων της ανόδου των θαλασσών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών.

Με αυτά τα λόγιο ξεκινούν την μελέτη τους η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και οι αναλυτές του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ, και Σεϊλά Παζαρμπασίογλου

Σύμφωνα με το ΔΝΤ τα οφέλη της προσαρμογής είναι μερικές φορές δύσκολο να εκτιμηθούν επειδή εξαρτώνται από συγκεκριμένους παράγοντες όπως το πόσο καλά προσαρμοσμένη είναι μια χώρα στο τρέχον κλίμα της. Ωστόσο, οι καλοσχεδιασμένες πολιτικές μπορούν να αποφέρουν μεγάλες αποδόσεις, όπως δείχνουν τρεις εργασίες που δημοσιεύθηκαν από το ΔΝΤ και καλύπτουν την προσαρμογή του κλίματος και τη δημοσιονομική πολιτική , τις μακροοικονομικές επιπτώσεις και την προσαρμογή του κλίματος στο κύριο ρεύμα του δημοσιονομικού σχεδιασμού.

Μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων

Η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων από επενδύσεις σε μηχανισμούς ανθεκτικότητας και αντιμετώπισης —όπως καλύτερη άρδευση, βελτιωμένες ποικιλίες σπόρων, ενισχυμένα συστήματα υγείας και μεγαλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τις τηλεπικοινωνίες— μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την υποσαχάρια Αφρική , η οποία βιώνει το ένα τρίτο των παγκόσμιων ξηρασιών και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην άνοδο της θερμοκρασίας και στα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της εξάρτησής της από τη γεωργία που τρέφεται με βροχή. Η έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι μια και μόνο ξηρασία μπορεί να μειώσει το μεσοπρόθεσμο δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης μιας αφρικανικής χώρας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Στην Αιθιοπία , ωστόσο, οι αποδόσεις ορισμένων αγροτών αυξήθηκαν έως και 40 τοις εκατό με την ανάπτυξη ποικιλιών σιταριού που ήταν ανθεκτικές στη σκουριά, μια μυκητιακή ασθένεια. Στην Γκάνα , εν τω μεταξύ, οι καλλιεργητές κακάο έκαναν τις καλλιέργειές τους πιο ανθεκτικές στην ξηρασία με βελτιωμένους σπόρους και άρδευση και φυτεύοντας δέντρα για να σκιάζουν τις καλλιέργειές τους από τον ήλιο.

Τα οφέλη από την επένδυση στην προσαρμογή δεν περιορίζονται στην υποσαχάρια Αφρική: χώρες σε όλες τις περιοχές του κόσμου μπορούν να επωφεληθούν από την προσαρμογή σε έναν πιο ζεστό πλανήτη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η προσαρμογή μπορεί να αντικαταστήσει τον μετριασμό. Χωρίς ισχυρό μετριασμό, θα είναι αδύνατο να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία και η προσαρμογή θα ήταν απίστευτα δαπανηρή.

Τρομακτικό κόστος

Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν ήδη τρομακτικό κόστος. Έρευνα του ΔΝΤ και άλλων υποδηλώνει ότι το δημόσιο κόστος προσαρμογής θα φτάσει περίπου το 0,25 τοις εκατό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ετησίως τις επόμενες δεκαετίες. Ενώ τέτοιες εκτιμήσεις μπορεί να φαίνονται διαχειρίσιμες σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι αντιπροσωπευτικές της κλίμακας της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν πολλές φτωχές και ευάλωτες χώρες. Υπολογίζουμε ότι οι ετήσιες ανάγκες υπερβαίνουν το 1 τοις εκατό του ΑΕΠ σε περίπου 50 χαμηλού εισοδήματος και αναπτυσσόμενες οικονομίες για τα επόμενα 10 χρόνια. Το κόστος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο για μικρά, νησιωτικά έθνη που εκτίθενται σε τροπικούς κυκλώνες και ανερχόμενες θάλασσες, έως και 20 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Δυστυχώς, οι χώρες που χρειάζεται να προσαρμοστούν πιο συχνά δεν διαθέτουν τα μέσα για να το κάνουν. Συνήθως δεν διαθέτουν τη χρηματοδότηση και τη θεσμική ικανότητα να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προγράμματα προσαρμογής. Επιπλέον, ορισμένες χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε κύματα καύσωνα, ξηρασίες, καταιγίδες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας αντιμετωπίζουν συχνά άλλες πιεστικές αναπτυξιακές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επενδύσουμε στην ανθεκτική ανάπτυξη, με την προσαρμογή πλήρως ενσωματωμένη με άλλους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει τις φτωχές και ευάλωτες χώρες να προσαρμοστούν παρέχοντας οικονομική υποστήριξη και αναπτύσσοντας θεσμική ικανότητα. Αυτές οι χώρες θα υποστούν τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρόλο που δεν ευθύνονται για την πρόκληση της. Είναι επίσης προς το συμφέρον του κόσμου να διασφαλιστεί ότι η κλιματική αλλαγή δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στις φτωχότερες χώρες. Η επένδυση στην ανθεκτικότητα στο κλίμα μπορεί επίσης να είναι οικονομικά αποδοτική για τους αναπτυξιακούς εταίρους, επειδή η αρχική επένδυση στην προστασία μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρή από την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση μετά από μια καταστροφή.

Για να είναι καρποφόρα, η υποστήριξη προσαρμογής θα πρέπει να συμπληρώνει την υπάρχουσα βοήθεια, με εξορθολογισμένους όρους που θα είναι ανάλογοι με τη θεσμική ικανότητα της χώρας. Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι οι μακροχρόνιες και πολύπλοκες απαιτήσεις έχουν εμποδίσει την άμεση πρόσβαση των χωρών των νησιών του Ειρηνικού στα διεθνή κεφάλαια για το κλίμα .

Πώς βοηθά το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ βοηθά τα μέλη του να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής έκδοσης τριών εκθέσεων, οι οποίες συμπληρώνουν και υποστηρίζουν το έργο της Παγκόσμιας Τράπεζας , της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και άλλων διεθνών οργανισμών, και βασίζονται στο υπάρχον έργο του Ταμείου.

Αυτή η εργασία περιλαμβάνει ανάλυση των περιφερειακών και εθνικών προκλήσεων της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στις ετήσιες διαβουλεύσεις μας για το Άρθρο IV (για παράδειγμα, για τις Μαλδίβες , για τη Δημοκρατία του Κονγκό ή τη Δομινίκα ) και σε διακρατικές μελέτες ( για την υποσαχάρια Αφρική , για το δυτικό ημισφαίριο , και για την Ασία και τον Ειρηνικό ).

Το Ταμείο βοηθά επίσης επεκτείνοντας την υποστήριξη ανάπτυξης ικανοτήτων, η οποία περιλαμβάνει πλέον προγράμματα μακροοικονομικής αξιολόγησης του κλίματος, αξιολογήσεις διαχείρισης δημόσιων επενδύσεων με επίκεντρο το κλίμα και διαχείριση πράσινων δημόσιων οικονομικών .

Και τέλος, εργαζόμαστε με τα κράτη μέλη και τους εταίρους για να αναπτύξουμε λύσεις χρηματοδότησης, όπως το προτεινόμενο Trust για την Ανθεκτικότητα και τη Βιωσιμότητα , για τη διοχέτευση οικονομικών πόρων από χώρες με ισχυρές εξωτερικές θέσεις σε οικονομικά προσιτή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για ευάλωτες χώρες. Αυτό θα βοηθήσει τους αποδέκτες να αντιμετωπίσουν διαρθρωτικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή μέσω μεταρρυθμίσεων πολιτικής για την ενίσχυση της σταθερότητας του ισοζυγίου πληρωμών.

Η κλιματική προσαρμογή από μόνη της δεν αρκεί. Εάν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν σταθεροποιηθεί με ισχυρό μετριασμό, η προσαρμογή θα γίνει απίστευτα δαπανηρή. Ωστόσο, οι χώρες μπορούν ακόμη να αποκομίσουν μεγάλα οφέλη από τις επενδύσεις στην ανθεκτική ανάπτυξη και την ενσωμάτωση της προσαρμογής στις αναπτυξιακές στρατηγικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green