Αντιδράσεις από το Κίεβο προκάλεσε ήδη η δήλωση Ρωσόφωνου ηγέτη της περιοχής του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με την οποία η επαρχία θα μπορούσε να διοργανώσει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξη της στην Ρωσία.

«Νομίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας (του Λουγκάνσκ). Ο λαός θα ασκήσει το απόλυτο συνταγματικό του δικαίωμα και θα εκφράσει τη γνώμη του για την ένταξή του στη Ρωσική Ομοσπονδία» είχε σχολιάσει το πρωί, σύμφωνα με το Reuters, ο Λεονίντ Πάσετσνικ, τοπικός ηγέτης της αυτόνομης δημοκρατίας που η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητη, μαζί με το Ντονέτσκ, λίγα 24ωρα πριν την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η δήλωση που έριξε φως στην πιθανή πρόθεση της Ρωσίας να ενσωματώσει το Ντονμπάς στο έδαφος της προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την άμεση απάντηση του Κιέβου. «Όλα τα ψεύτικα δημοψηφίσματα στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (της Ουκρανίας) είναι παράνομα και άκυρα και δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ» σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, επισημαίνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση «η Ρωσία θα αντιμετωπίσει ακόμη πιο δυναμική αντίδραση από τη δυτική κοινότητα, ενισχύοντας την παγκόσμιας απομόνωση της».

Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωση του, είχε υποστηρίξει πως πλέον οι επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων θα είναι πιο στοχευμένες «στην απελευθέρωση του Ντονμπάς», κάτι που δυτικοί αναλυτές ερμήνευσαν ως αναδίπλωση του Κρεμλίνου δεδομένης της ισχυρής αντίστασης της Ουκρανίας και της αδυναμίας του ρωσικού στρατού να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει γρήγορα. Η αλλαγή του βασικού στόχου της επιχείρησης θα μπορούσε να βοηθήσει τον πρόεδρο Πούτιν να προστατεύσει το γόητρο του διασφαλίζοντας μια φαινομενική νίκη στις ρωσόφωνες περιοχές, ενδεχομένως σε συνδυασμό και με την ενσωμάτωση τους στη Ρωσία, όπως έγινε με την Κριμαία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα