Η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος του 1ου OT Forum που γίνεται στην ιστορική έδρα του Χρηματιστηρίου στην Οδό Σοφοκλέους έβαλε για τα καλά στην απαιτητική αγορά διοργάνωσης συνεδρίων τον εμβληματικό Οικονομικό Ταχυδρόμο (www.ot.gr στην νέα διαδικτυακή εκδοχή του).

Το OT Forum δεν είναι ένα από τα συνήθη συνέδρια σάλας γεμάτη από ροτόντες με άσπρα τραπεζομάντηλα, ούτε διαθέτει αναπαυτικούς καναπέδες για συντονιστές και ομιλητές. Τίποτα από όλα αυτά. Το OT Forum διαφοροποιείται και ως προς την δομή και ως προς την φυσιογνωμία καθώς είναι ένα ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό προϊόν που δίνει προτεραιότητα στην εμπειρία των συμμετεχόντων και στην αλληλεπίδραση όλων όσοι θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του εξ αποστάσεως (μέσα από sites, social media και ψηφιακές πλατφόρμες).

Επιπλέον, το OT Forum δίνει έμφαση στο περιεχόμενο με βάση την επικαιρότητα και τις αξιόπιστες απαντήσεις των συμμετεχόντων που προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περισσότερα ΕΔΩ.

OT Forum: Ο Κόσμος που Αλλάζει

Οι βασικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το τι συνέβη στον πυκνό χρόνο της τελευταίας εβδομάδας γύρω από το τραπέζι των διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συνόψισε με τις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ενημερωτικό σημείωμα που είναι διαθέσιμο στο primeminister.gr διαβάζω: «Καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, τα οποία θεωρώ ότι είναι ικανοποιητικά και νομίζω ότι είναι συμπεράσματα τα οποία θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές οι οποίες βλέπουν, ακούν, παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται ότι έχουμε πια διάθεση ως Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουμε και να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας ως πολύ μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου για να σπάσουμε αυτό το παιχνίδι των κερδοσκόπων και για να μην αφήνουμε, να μην δίνουμε, να μην χρηματοδοτούμε ουσιαστικά με τις τιμές που πληρώνουμε, τον πόλεμο της Ρωσίας, διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Η Ρωσία έχει πολύ μεγάλα έσοδα από τιμές οι οποίες είναι εξωφρενικά ακριβές και για τις οποίες τελικά καλούνται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να επωμιστούν το βάρος οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.

Και να κλείσω λέγοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει εθνικές παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις των τιμών του πληθωρισμού. Είναι αποτέλεσμα του πολέμου οι τιμές που βλέπουμε σήμερα, είτε στην αγορά ενέργειας, είτε μετακυλιόμενες σε άλλες αγορές, όπως οι αγορές των τροφίμων. Είναι τιμές οι οποίες έχουν ως αποκλειστικό υπαίτιο στην παρούσα συγκυρία τον πρόεδρο Putin και την παράλογη, παράνομη, εισβολή την οποία επέλεξε να κάνει στην Ουκρανία.

Τέλος, ένα ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει ακόμα μετά βεβαιότητας τους επόμενους μήνες αφορά την ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Έχω συγκαλέσει σύσκεψη τη Δευτέρα με όλους τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια τροφίμων στην πατρίδα μας.

Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα που αφορά στην Ελλάδα. Υπάρχει, όμως, πολύ μεγάλο ζήτημα για χώρες όπως, παραδείγματος χάριν, η Αίγυπτος, η οποία εισάγει το 80% του σιταριού της. 100.000.000 Αιγύπτιοι εισάγουν 80% του σιταριού τους από την Ρωσία και από την Ουκρανία. Και γι’ αυτό και ήταν πολύ θετική η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος Macron, για να μπορέσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο να δούμε πώς μπορούμε από τώρα να προετοιμαστούμε για μια επερχόμενη κρίση, η οποία δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους».

Πρόσφυγες με τεχνικές δεξιότητες και βιομηχανική κουλτούρα

Η έκπληξη της εβδομάδας ήρθε από μια ανάρτηση του έμπειρου manager στον χώρο της ελληνικής παραγωγής Σταύρου Θεοδωρόπουλου, αντιπροέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς (ΣΒΑΠ). Ο Θεοδωρόπουλος, αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη πτυχή της τραγωδίας που ζει η Ουκρανία με την επέμβαση Πούτιν στα εδάφη της, στην ανάρτηση του που βρήκα στο linkedin: «Αυτή η τεράστια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση πρέπει να οδηγήσει την Ελλάδα στο να αρθρώσει -επιτέλους- μεταναστευτική πολιτική προσέλκυσης προσφύγων/μεταναστών με τεχνικές δεξιότητες και βιομηχανική παιδεία, κοινωνικά συμβατών και αφομοιώσιμων, μαζί με τις οικογένειές τους.

Στη χώρα λείπουν 300.000 βιομηχανικοί εξειδικευμένοι εργάτες και τεχνίτες πολλών ειδικοτήτων. Η ΕΕ αποφάσισε την παροχή άδειας διαμονής και εργασίας για 12 μήνες (αναμένω να επεκταθεί χρονικά) για κάθε Ουκρανό ενήλικο πρόσφυγα που φθάνει σε έδαφός της. Η απόφαση αυτή άρει τις ντόπιες γραφειοκρατικές εμπλοκές στην εργασία αλλοδαπών.

Χρειαζόμαστε αυτή τη τεχνογνωσία -και το εργασιακό παράδειγμα- για να εκπαιδεύσουμε τα νεαρά ελληνόπουλα που μπαίνουν στην αγορά εργασίας και να τα στρέψουμε στην παραγωγή και την βιομηχανία. Οι επιχειρήσεις του ΣΒΑΠ θα παράσχουν θέσεις εργασίας. Η Κυβέρνηση και η Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να δράσει συμπληρωματικά. Είναι καλύτεροι άνθρωποι οι Πολωνοί, οι Ρουμάνοι, οι Ούγγροι που φιλοξενούν στα σπίτια τους τις Ουκρανικές οικογένειες; Τίποτα δεν είναι εύκολο. Όλα θέλουν κόπο.

Καλούμε τον ΣΕΒ και τις αδελφές εργοδοτικές ενώσεις να συνδράμουν στην πρωτοβουλία του ΣΒΑΠ».

Το ενδιαφέρον σε αυτή την πρόταση που μεταφέρει η ανάρτηση είναι ότι δεν είναι μια προσωπική τοποθέτηση αλλά προϊόν εκτενούς συζήτησης στο πλαίσιο του ΣΒΑΠ.

Ο εκβιασμός Πούτιν, το φυσικό αέριο και τα ρούβλια

Τα social media πήραν φωτιά όταν ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας τόλμησε να υποδείξει στους Ευρωπαίους πελάτες του φυσικού αερίου να πληρώνουν σε ρούβλια. Η πιο χαρακτηριστική αντίδραση ήρθε από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Μάλιστα, στον εκβιασμό του Πούτιν να γίνονται οι πληρωμές των συμβολαίων του φυσικού αερίου σε ρούβλια απάντησε την προηγούμενη Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Christian Lindner (Κρίστιαν Λίντνερ) συμβούλεψε τους συμπατριώτες του παρόχους ενέργειας να μην δεχθούν την ρωσική απαίτηση και να μην πληρώνουν για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε ρούβλια, αν και υπενθύμισε ότι η απόφαση θα είναι των ίδιων των εταιριών. Την συμβουλή του αυτή, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, την αιτιολόγησε λέγοντας πως στόχος αυτού του εκβιασμού από πλευράς Ρωσίας είναι η ενδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος που μετά την εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Χαρακτηριστικά, με την ανακοίνωση του Πούτιν το ρούβλι κατέγραψε άνοδο 6% έναντι του δολαρίου και 12% έναντι του ευρώ. Την άποψη του Υπουργού του, πάντως, συμμερίζεται και ο καγκελάριος Olaf Scholz (Όλαφ Σολτς), ο οποίος δήλωσε ότι οι πληρωμές θα γίνονται στα νομίσματα που αναγράφονται στα συμβόλαια και όπου ως επί το πλείστον πρόκειται για ευρώ ή δολάρια.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories