Η πράσινη χρηματοδότηση για την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον projects αυξήθηκε κατά πάνω από 100 φορές μέσα στην τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής TheCityUK και της τράπεζας BNP Paribas, με βάση στοιχεία της Refinitiv.

Σύμφωνα με την έρευνα το σύνολο των πράσινων χρηματοδοτήσεων, που περιλαμβάνει από τον παγκόσμιο δανεισμό έως τις εκδόσεις πράσινων ομολόγων και τη ροή των ιδιωτικών επενδύσεων, εκτινάχθηκε από τα 5,2 δισ. δολάρια το 2012 στα 540,6 δισ. δολάρια το 2021.

Η αύξηση αυτή αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις στο πλαίσιο της δρομολόγησης πρασινότερων στρατηγικών και φιλικότερων προς το περιβάλλον στόχων.

Σε σχέση με το σύνολο της παγκόσμιας χρηματοδότησης, το μερίδιο των πράσινων χρηματοδοτήσεων ανήλθε πέρυσι στο 4% από το ισχνό 0,1% που συγκέντρωνε το 2012.

Εκτίναξη των πράσινων ομολόγων

Τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν πως τα πράσινα ομόλογα αναλογούν στο 93,1% της συνολικής πράσινης χρηματοδότησης παγκοσμίως μεταξύ του 2012 και του 2021. Μόνο την περσινή χρονιά οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων ανήλθαν σε 511,5 δισ. δολάρια από μόλις 2,3 δισ. το 2012.

Τα σκήπτρα στις πράσινες ομολογιακές εκδόσεις κατέκτησαν η Κίνα και οι ΗΠΑ, με μερίδιο ύψους 13,6% και 11,6% αντιστοίχως μεταξύ του 2012 και του 2021, ενώ ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία με ποσοστό ύψους 10%.

Χώρες της Ευρώπης βρίσκονται πίσω από εννέα από τις δέκα κορυφαίες εκδόσεις πράσινων ομολόγων την τελευταία δεκαετία, με μεγαλύτερη αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου (στα 13,7 δισ. δολάρια) και της Ιταλίας (στα 10,1 δις. δολάρια) που έγιναν αμφότερες το 2021.

Στην άλλη ακτή του Ατλαντικού ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας ήταν αυτός που ξεχώρισε στον κλάδο των πράσινων ομολόγων αναλογώντας στις τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες εκδόσεις πράσινων εταιρικών ομολόγων. Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ήταν αυτή της Apple, το 2016, που συγκέντρωσε συνολικά 12 δισ. δολάρια.

Αυξημένο ενδιαφέρον για πράσινα δάνεια

Σε επίπεδο δανειοδοτήσεων η μεγάλη αύξηση ξεκίνησε κυρίως από το 2017, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Η παγκόσμια δανειοδότηση πράσινων project ανήλθε σε 432 εκατ. δολάρια το 2017 για να καταλήξει να βρίσκεται στα 78,6 δισ. δολάρια το 2021.

Συνολικά η Ευρώπη ηγήθηκε της πράσινης στροφής σε επίπεδο δανείων αναλογώντας σε πάνω από το 50% της παγκόσμιας πίτας και πιο συγκεκριμένα το 53,4% το διάστημα 2017 με 2021. Την ίδια ώρα η Ευρώπη κατέγραψε και την μεγαλύτερη αύξηση με τον πράσινο δανεισμό να αυξάνεται από τα 299 εκατ. δολάρια το 2017 στα 76,8 δισ. δολάρια το 2021.

Συγκριτικά οι ΗΠΑ είχαν από την μικρότερη αναλογία στο green lending, με μόλις 9,2% πράσινων δανείων, κατά το ίδιο διάστημα.

Ανεβάζουν… στροφές και τα πράσινα IPOs

Μέσα στο κλίμα αυτό είναι εύλογο πως ακολούθησε και σημαντική αύξηση σε… πράσινες δημόσιες εγγραφές που ανέβασαν και την συνολική πράσινη κεφαλαιοποίηση σε πολλές αγορές διεθνώς.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα την μεγαλύτερη πράσινη κεφαλαιοποίηση, ήτοι το 61,2% του συνόλου και μαζί με την Κίνα που αποτελεί την έτερη ισχυρή δύναμη στο χώρο ελέγχουν τη μερίδα του λέοντος της πράσινης κεφαλαιοποίησης, ήτοι το 79,6% του συνόλου.

Στο ίδιο μοτίβο ΗΠΑ, Κίνα και Γερμανία ξεχωρίζουν στη ροή πράσινων δημόσιων εγγραφών, αναλογώντας περίπου στα τρία τέταρτα του συνόλου των πράσινων IPOs που δρομολογήθηκαν μεταξύ 2012 και 2021. Αν και σίγουρα ο όγκος των πράσινων IPOs παραμένει μικρός σε σχέση με το σύνολο των δημοσίων εγγραφών που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα χρηματιστήρια.

Στις ΗΠΑ οι πράσινες δημόσιες εγγραφές, σε επίπεδο δεκαετίας, ανήλθαν μόλις στο 2% του συνόλου που κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Σε αξία μιλάμε για περίπου 17.747 εκατ. δολάρια επί συνόλου δημοσίων εγγραφών ύψους 892.126 εκατ. δολαρίων.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία είναι η χώρα που ξεχωρίζει με το 8,6% των δημοσίων εγγραφών της δεκαετίας να αφορά πράσινα IPOs, ήτοι 5.440 εκατ. δολάρια επί συνόλου 63.325 εκατ. δολαρίων σε αξία δημόσιων εγγραφών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green