Η κατά κεφαλήν πραγματική ατομική κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,8% στην ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2021, όταν το προηγούμενο τρίμηνο είχε σημειώσει αύξηση κατά 4,2% . Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 1,8%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2021 είχε σημειώσει ελαφρά μείωση 0,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Σε επίπεδο ΕΕ, η κατά κεφαλήν πραγματική ατομική κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, μετά από αύξηση 4,2% που σημείωσε το προηγούμενο τρίμηνο. Ταυτόχρονα, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,8%, μετά από αύξηση 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών (εποχικά διορθωμένο) μειώθηκε κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,7% στην ΕΕ. Η μείωση αυτή εξηγείται από τη μεγάλη αρνητική συμβολή των φόρων και των καθαρών κοινωνικών εισφορών, όπως εκτιμά η Eurostat.

Όσον αφορά στο ποοστό αποταμίευσης, κατέγραψε μείωση κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στην ΕΕ, μειώθηκε κατά 1,4 π.μ.

Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών αυξήθηκε σε έξι από τα έντεκα κράτη μέλη για τα οποία δημοσιεύονται στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Αυστρία (+3,3 π.μ.), την Τσεχία και την Πορτογαλία (και οι δύο +1,8 π.μ.) και τη Δανία (+1,6 π.μ.). Ταυτόχρονα, μειώθηκε σε πέντε κράτη μέλη. Η Ισπανία (-2,8 π.μ.), η Φινλανδία (- 1,9 π.μ.) και το Βέλγιο (-1,8 π.μ.) είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή