Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, αντιδρώντας από τα χαμηλά δύο μηνών στα οποία βρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, χωρίς όμως να απορροφήσουν τις πιέσεις που προκαλούνται τις τελευταίες ημέρες από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων που πιθανόν να αποφασίσει σύντομα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,8%, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να κερδίζει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 7.243 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,15% στις 13.534 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,51% στις 6.116 μονάδες.Η προσπάθεια ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών ήρθε μετά την πτώση τους σε χαμηλά δύο μηνών τη Δευτέρα, καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές εγκατέλειψαν μαζικά τα μετοχικά περιουσιακά στοιχεία λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό. Επίσης, έχουν αυξηθεί οι εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής της, προκειμένου να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις.Σε επίπεδο τίτλων, η Swedish Match σημείωσε άνοδο 25%, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά, καθώς έλαβε την έγκριση για τα προϊόντα νικοτίνης, ενώ έλαβε και μια προσφορά εξαγοράς από την Philip Morris.Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει μια άλλη πηγή έντασης στην αγορά. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να δικαιολογήσει την άνευ προηγουμένου εισβολή του στην Ουκρανία τη Δευτέρα, κατά τον εορτασμό της «Ημέρας της Νίκης» στη Ρωσία.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησνα κατά 0,3% τον Απρίλιο, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας την πρώτη πτώση από τον Ιανουάριο του 2021, όταν και η χώρα ήταν σε lockdown.Επίσης, ο γερμανικός ZEW οικονομικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις -34,3 μονάδες τον Μάιο, από τις -41,0 μονάδες τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -44,5 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεν έπεισε η αντίδραση

Στη ζώνη των 860 μονάδων καθηλώθηκε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε να ανακάμψει μετά από το εξαήμερο πτωτικό σερί και τις απώλειες που ξεπέρασαν το 7%, δεν κατάφερε να εκδηλώσει μια ισχυρή ανάκαμψη σε υψηλότερα επίπεδα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,19% στις 860,85 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 105 εκατ. ευρώ, ενώ ενδεικτικό της νευρικότητας ήταν ότι σήμερα βρέθηκε από το +1,65% έως και το -1,20%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές