Σε νέο κλοιό έντονων ρευστοποιήσεων βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής εκτιμάται ότι θα είναι πιο επιθετική μετά και τα τελευταία, υψηλότερα του αναμενομένου, στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 2,2%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να χάνει 3,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,17% στις 7.188 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 2,15% στις 13.532 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,21% στις 6.131 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι αγορές προσπαθούν βιαίως να προστατευτούν από πιθανή πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, προκαλώντας τριγμούς με τις κινήσεις τους. Και στην παρούσα, οι παγκόσμιες αγορές αφομοιώνουν την τελευταία ένδειξη για τον πληθωρισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι θα υπάρξει μια πορεία επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι μετοχές της BMW υποχωρούν περισσότερο από 9%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος, ενώ η βρετανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Hargreaves Lansdown επίσης υποχωρεί 7,6%.

Άνω του 5,8% είναι η πτώση της Siemens αφού τα καθαρά κέρδη του γερμανικού κολοσσού μειώθηκαν κατά το ήμισυ στα 1,21 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, καθώς υπέστη πλήγμα 600 εκατομμυρίων ευρώ από χρεώσεις και απομειώσεις που συνδέονται με τη Ρωσία.

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Μάρτιο, αλλά αναπτύχθηκε κατά 0,8% για το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο σύνολο του. Σύμφωνα όμως με τους Βρετανούς αναλυτές, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, καθώς συνεχίζεται η κλιμάκωση του κόστους ζωής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές