Δεν άντεξαν τελικά οι δείκτες στη Wall Street και έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, μετά τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία και ώθησαν εκ νέου την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς πάνω από το 3%.Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 1,01% στις 31.834 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,64% στις 3.935 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 3,18% στις 11.364 μονάδες.

Tα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Η αγορά σαφώς και ανέμενε τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, προκειμένου να επιβεβαιώσει εάν ο δείκτης κορύφωσε την άνοδο του ή όχι. Τελικά ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 8,3%, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός καθώς η οικονομία επιβραδύνεται.«Ο ρυθμός της αύξησης των τιμών μετριάστηκε, αλλά όχι τόσο όσο αναμενόταν», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Bankrate, Γκρεγκ ΜακΜπράιντ. «Εξαιρώντας τη μείωση των τιμών της ενέργειας, οι αυξήσεις παραμένουν ισχυρές.
«Όλοι θέλουν να μειωθεί το κόστος ενέργειας, τροφίμων και εργασίας, αλλά ταυτόχρονα, ο μηχανισμός για να επιτευχθεί αυτό είναι να αυξηθούν τα επιτόκια», δήλωσε η Susan Schmidt της Aviva Investors. Και ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο είναι αυτός της τεχνολογίας. Η Meta Platforms και η Netflix σημείωσαν πτώση περίπου 4%, ενώ η Microsoft έπεσε 2% καθώς οι επενδυτές συνέχισαν την “έξοδο” τους από τους τομείς ανάπτυξης.
Η μετοχή της Coinbase σημείωσε βουτιά άνω του 26%, αφότου τα έσοδά της υποχώρησαν κατά 27% στο α’ τρίμηνο του έτους.

Πώς θα αντιδράσει η Fed

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν τα δεδομένα ως σημάδι ότι η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη στον περιορισμό του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην κεντρική τράπεζα να ενεργήσει πιο επιθετικά στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.«Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου βρίσκονται υπό πίεση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών να είναι δέχονται πιέσεις λόγω της υπόθεσης ότι αυτό θα αναγκάσει τη Fed να εντείνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων των 50 μ.β.», δήλωσε ο Ian Lyngen της BMO.Η αντίδραση της αγοράς στα στοιχεία του πληθωρισμού είναι «εντελώς κατανοητή», αλλά καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος μιας «κρίσης κόστους ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian στο CNBC. «Τότε είναι που ένα πρόβλημα πληθωρισμού γίνεται επίσης πρόβλημα ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street