Στον καλύτερο έλεγχο των σημαντικών αποθεμάτων που διαθέτει σε λίθιο στοχεύει η κυβέρνηση της Χιλής. Για τον σκοπό αυτό η αρμόδια υπουργός Ορυχείων ανακοίνωσε την δημιουργία κρατικής εταιρείας λιθίου μέσα στη χρονιά.

Η Χιλή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής λιθίου παγκοσμίως, ένα ορυκτό στρατηγικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση των οικονομιών καθώς μεταξύ άλλων είναι ένα από τα βασικά συστατικά για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων. Μέχρι τώρα στον κλάδο κυριαρχούσαν δύο ιδιωτικές εταιρείες, η Albermarle Corp και η SQM, κάτι που ο νέος αριστερός πρόεδρος της χώρας Γκάμπριελ Μπόριτς θέλει να αλλάξει βάζοντας στον παιχνίδι και τον κρατικό τομέα.

Εξάλλου, με την ζήτηση να ανεβαίνει συνεχώς και τις τιμές των commodities να ενισχύονται και η τιμή του λιθίου έχει αυξηθεί σημαντικά.

Μιλώντας στην εφημερίδα La Tercera, η υπουργός Μαρκέλα Χερνάντο υποστήριξε πως η νέα κρατική εταιρεία για την διαχείριση των εθνικών αποθεμάτων θα είναι έτοιμη πριν τα τέλη της χρονιάς. Μάλιστα υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι δεκτική στην συμμετοχή και ιδιωτικών επενδυτών στη νέα εταιρεία, αν και ξεκαθάρισε ότι βασικός μέτοχος θα παραμείνει το κράτος.

Ο νέος πρόεδρος, που ανέλαβε καθήκοντα από το Μάρτιο, είχε υποστηρίξει πως η χώρα δεν πρέπει να κάνει το λάθος να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των εθνικών πόρων και γι’ αυτό δεσμεύτηκε σε έναν κρατικό φορέα για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του λιθίου.

Με περίπου 8 εκατ. τόνους λιθίου εκτιμάται πως η Χιλή έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας κατά πολύ έτερες δυνάμεις όπως η Αυστραλία που διαθέτει 2,7 εκατ. τόνους, η Αργεντινή που έχει 2 εκατ. τόνους και η Κίνα με ένα εκατ. τόνους. Παρόλ’ αυτά την πρωτιά σε παραγωγή και εκμετάλλευση κατέχει η Αυστραλία με περίπου 55.000 τόνους, έναντι μόλις 26.000 για την Χιλή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ενεργειακή μετάβαση: «Καιρός να οργανώσουμε την ενεργειακή βιωσιμότητα της ανθρωπότητας»
Green |

«Καιρός να οργανώσουμε την ενεργειακή βιωσιμότητα της ανθρωπότητας»

Ο μάνατζερ της «γαλλικής ΔΕΗ» και άλλοι 83 συνάδελφοί του απευθύνουν έκκληση για να ενταχθούν στην στρατηγική των επιχειρήσεων η κυκλική οικονομία, η κοινή χρήση των προϊόντων, η επανεθνικοποίηση της παραγωγής και η προώθηση της βιοποικιλότητας

Γερμανία: Στο τραπέζι με εργοδότες και συνδικάτα κάθισε ο Σολτς για να βρουν μαζί λύσεις κατά της εκτόξευσης του κόστους ζωής
Διεθνή |

Διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την αύξηση του κόστους ζωής εγκαινίασε ο Καγκελάριος Σολτς

Οι συνομιλίες θα "τρέξουν" τις επόμενες εβδομάδες, όμως τα συνδικάτα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως ζητούν σημαντικές αυξήσεις κοντά στα επίπεδα του πληθωρισμού