Λίγα 24ωρα πριν από την ιδιαιτέρως σημαντική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη και με τον πληθωρισμό να καλπάζει, η μία μετά την άλλη οι επενδυτικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει πιο επιθετική νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης- Πληθωρισμός: Το κρίσιμο δεκαήμερο των κεντρικών Τραπεζών

Σε νέο σημείωμά της που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, η BofA Securities αναμένει τώρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης φέτος,  προβλέποντας αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Ιουλίου αλλά του Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επενδυτική τράπεζα προέβλεπε αύξηση κατά 100 μ.β. για το σύνολο του έτους. Ωστόσο, η πληθωρισμός 8,1% που ανακοινώθηκε για την ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα, αλλάζει τα δεδομένα και απομακρύνει τους αναλυτές από το αρχικό της σενάριο.

Αυξήσεις 25 μ.β.  σε κάθε συνεδρίαση

Σε ξεχωριστό της σημείωμα η Barclays αναθεωρεί επίσης τις εκτιμήσεις της για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ το τρέχον έτος, αν και δεν φαίνεται να συμμερίζεται  την επιθετική  τακτική που προκρίνει η BofA. Ειδικότερα, δήλωσε ότι αναμένει πλέον η ΕΚΤ να αυξάνει κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιό της σε κάθε συνεδρίαση από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο.

Αναμένει μια ακόμη αύξηση μετά από αυτήν το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, η οποία θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 0,75%.

Η ΕΚΤ αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια το 2011 και το επιτόκιο κατάθεσης είναι επί του παρόντος στο -0,50%.

Η αλλαγή πλεύσης στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη και κοινός τόπος μεταξύ των εκτιμήσεων των αναλυτών είναι ότι πρόκειται να αλλάξει τη ρητορική της.

Σχεδόν τρεις μήνες από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, η ομόλογή της στην ευρωζώνη θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα το τέλος των αγορών ομολόγων και θα ξεκινήσει επίσημα την αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κόστους δανεισμού τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ εμφανιζόταν μέχρι τώρα διστακτική, σε αντίθεση με τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που έχουν ήδη ανοίξει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο και με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τώρα στο 8,1%, υπάρχει σαφής συναίνεση στην ΕΚΤ για την ανάγκη να ξεκινήσει. Το επιχείρημα τώρα εντός του Διοικητικού Συμβουλίου επικεντρώνεται στο εάν οι αυξήσεις κατά τρίμηνο είναι αρκετές και στο πόσο υψηλά θα διαμορφωθούν τα επιτόκια.

«Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου φαίνεται να υποστηρίζει μια μικρότερη κίνηση, αλλά οι συμμετέχοντες στην αγορά θα παρακολουθούν στενά τις παρατηρήσεις μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Ιουνίου για υπαινιγμούς ότι τα γεράκια κερδίζουν και πάλι το πάνω χέρι», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg Economics.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή