Το ηθικό των επενδυτών στην ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη αυξήθηκε στις -15,8 μονάδες τον Ιούνιο από -22,6 τον Μάιο, που ήταν το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2020.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση στο -20,0.

Επιφυλάξεις

«Όσο εντυπωσιακή και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως η βελτίωση της κατάστασης και των προσδοκιών, αυτό είναι απίθανο να σηματοδοτήσει μια ανάκαμψη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sentix, Μάνφρεντ Χούμπνερ.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ενώ οι καταναλωτές υποφέρουν ήδη από τις αυξανόμενες τιμές, πολλές εταιρείες μπόρεσαν να μετακυλίσουν το απότομα αυξανόμενο κόστος τους στους πελάτες τους και επωφελήθηκαν από τους ανθρώπους που σπεύδουν να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες πριν από τις αυξήσεις των τιμών.

Καταλύτες η κατανάλωση και η ΕΚΤ

Ωστόσο, αυτή η φάση φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί καθώς οι τελικοί καταναλωτές θα περιορίσουν τις αγορές τους κάποια στιγμή και η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να γίνει πιο περιοριστική στη ζώνη του ευρώ από τον Ιούλιο.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών βελτιώθηκε σε -7,3 τον Ιούνιο από -10,5 τον Μάιο και ο δείκτης δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε σε -24,0 τον Ιούνιο από -34,0 τον Μάιο.

Η Sentix εξέτασε 1.225 επενδυτές μεταξύ 2 και 4 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή