Από μια σοβαρή κρίση γλίτωσε σήμερα η κυβέρνηση της Σουηδίας, με αφορμή την πρόταση μομφής που είχε υποβληθεί κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ψήφος της βουλευτού Αμινέ Κακαμπαβέ, που είναι κουρδικής καταγωγής, η οποία στήριξε την κυβέρνηση αφού απαίτησε και έλαβε εγγυήσεις πως η Στοκχόλμη δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις της Τουρκίας αναφορικά με το ζήτημα της ένταξης της στο ΝΑΤΟ.

Πραγματικά, αν και η κυβερνητική κρίση δεν είχε να κάνει με το ζήτημα του ΝΑΤΟ, τελικά τα δύο θέματα κατέληξαν να συνδεθούν χάρη στον ρόλο που έπαιξε η Κακαμπαβέ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο λόγω της αυξημένης κριτικής που είχε δεχτεί για την κάθετη αύξηση στις βίαιες όσο και αιματηρές επιθέσεις από συμμορίες, ακόμη και με βόμβες, τα τελευταία χρόνια.

Το deal 

Η πρόταση μομφής εναντίον του από τα κόμματα της συντηρητικής αντιπολίτευσης είχαν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ευάλωτη κεντροαριστερή κυβέρνηση της Μαγκταλένα Άντερσον, η οποία είχε δηλώσει πως θα παραιτηθεί, αν ο υπουργός της έβλεπε την πόρτα της εξόδου. Μάλιστα, η χώρα ενδεχομένως να κατέληγε και σε πρόωρες εκλογές, πριν την προγραμματισμένη κάλπη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Τελικά την κυβέρνηση έσωσε κυριολεκτικά η Κακαμπαβέ, που έχει ιρανοκουρδική καταγωγή και η οποία κάποτε υπήρξε ενεργό μέλος των μαχητών των Κούρδων Πεσμπεργκά. Κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής απείχε και έτσι η πρόταση υποστηρίχθηκε από 174 βουλευτές, ήτοι μόλις μία ψήφο κάτω από το όριο των 175 ψήφων που χρειαζόταν για να περάσει.

Το τι ζήτησε δε, από την κυβέρνηση Άντερσον δεν το έκρυψε. Όπως δήλωσε, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες την διαβεβαίωσαν «πως θα μείνουν σταθεροί και πως σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσουν σε αλλαγές πολιτικής λόγω του θέματος του ΝΑΤΟ».

Η βουλευτής υπήρξε εδώ και καιρό μια από τις πιο ηχηρές φωνές στην σουηδική βουλή, ζητώντας η Στοκχόλμη να μην υποχωρήσει στους εκβιασμούς και τις απειλές της Άγκυρας, που ζητάει να εκδοθούν από τη χώρα «τρομοκράτες» Κούρδοι και Γκιουλενιστές που έχουν βρει καταφύγιο στη Σουηδία. «Υποστηρίζουμε τους Κούρδους και τους ανθρώπους από τις οργανώσεις αυτές που έρχονται στην Σουηδία και δεν είναι τρομοκράτες».

Δεύτερη φορά! 

Σημειωτέον δε, πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που η Κακαμπαβέ σώσει την κεντροαριστερή κυβέρνηση. Το είχε κάνει και στην κρίση που είχε ξεσπάσει τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η πρωθυπουργός Άντερσον είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί για μία μέρα από τα καθήκοντα της.

Ήδη από τότε η βουλευτής είχε καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση αναφορικά με τα δικαιώματα των Κούρδων και την τήρηση σκληρής γραμμής απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν. Όπως σχολίασε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών η τότε συμφωνία τηρείται και προφανώς διευρύνεται πλέον για να συμπεριλάβει και τις νέες απαιτήσεις που έθεσε η Άγκυρα με αφορμή το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Το όλο θέμα έχει να κάνει με την φήμη της Σουηδίας. Να μην επιτραπεί σε έναν τύραννο, σε ένα ισλαμικό καθεστώς να αποφασίσει τι είδους πολιτικοί θα είναι στην κυβέρνηση μας. Βρίσκομαι στην Σουηδία εδώ και 29 χρόνια και ποτέ άλλοτε δεν φοβόμουν τόσο πολύ» είχε τονίσει σε παλαιότερες δηλώσεις της.

Πάντως, η συνεργασία της Κακαμπαβέ με την κυβέρνηση έχει προκαλέσει δυσφορία στα κόμματα της συντηρητικής αντιπολίτευσης. «Η στρατηγική ασφάλειας της Σουηδίας είναι πολύ σημαντική για να εξαρτάται από συμφωνίες με ακροαριστερούς, ανεξάρτητους βουλευτές» τόνισε επικριτικά η ηγέτης των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.