Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι, θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό που καλπάζει με 73% (κατά πολλούς πολύ παραπάνω), ασκούν έντονες  πιέσεις στην τουρκική λίρα, η οποία υποχωρεί άνω του 0,4% έναντι του δολαρίου την Τρίτη.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε έως τα 16,669 έναντι του δολαρίου , ανεβάζοντας τις απώλειές της σε περισσότερο από 21% φέτος, μετά τη βουτιά κατά 44% που κατέγραψε το 2021.

Παρά την δυσμενή αυτή εικόνα, ο σουλτάνος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξαναγράφει την οικονομική επιστήμη με τα  δικά του «Erdoganomics», επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι «τα χαμηλά επιτόκια ρίχνουν τις τιμές».

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί κεντρική τράπεζα της χώρας, με δική του βεβαίως καθοδήγηση, υποστηρίζοντας ότι μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική δεν θα οδηγούσε τον πληθωρισμό χαμηλότερα και δεσμεύτηκε μάλιστα ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί. Και είπε με νόημα ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα πληθωρισμού, αλλά «απλώς ένα πρόβλημα ακρίβειας».

Συνεχίζουμε να μειώνουμε τα επιτόκια

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τα επιτόκια. Θα συνεχίσουμε να τα μειώνουμε», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στην Άγκυρα μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατηρεί το επιτόκιο αναφοράς στο 14% από τον Δεκέμβριο, παρόλο που ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 73,5% τον Μάιο.

«Με το επιτόκιο πολιτικής 60% κάτω από τον πληθωρισμό, δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη διαφορά αν είναι 14% ή 10% ή 5%,» δήλωσε ο Nick Stadtmiller, διευθυντής αναδυόμενων αγορών στη Medley Global Advisors. «Τα σχόλια του Ερντογάν ενισχύουν το σημείο ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούν από τη δέσμευσή τους για χαμηλά επιτόκια».

Μία ημέρα πριν ο Τούρκος Πρόεδρος, είχε ισχυριστεί ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να δείχνει πτωτικές τάσεις. Παράλληλα διαβεβαίωσε το κόμμα του πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει τους πολίτες από τις οικονομικές συνέπειες και την εκτόξευση των τιμών στα ύψη.

Γιατί μπορεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία να εκτινάχθηκε στο 73,5%  στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998, με τις τιμές στα τρόφιμα να έχουν διπλασιαστεί σε έναν χρόνο, επιβαρύνοντας σημαντικά τα νοικοκυριά, ωστόσο και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και δεξί χέρι του Ερντογάν, Νουρεντίν Νεμπάτι, επιμένει ότι έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν σήμερα αποκαλύπτουν ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού επιβραδύνεται», έγραψε σε μήνυμά του στο Tweeter.

Διαβάζοντας τα στοιχεία ανά μήνα

Ο Νεμπάτι «διαβάζει» την αύξηση των τιμών σε μηνιαία βάση, επισημαίνοντας ότι ενώ τον Απρίλιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,25% σε σχέση με τον Μάρτιο, το αντίστοιχο ποσοστό για τον Μάιο (σε σχέση με έναν μήνα πριν) ήταν στο 2,98%.

Σημείωσε επίσης, ότι η πανδημία του κορωνοϊού, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας προκάλεσαν εκρήξεις στις τιμές των εμπορευμάτων, ειδικά στα τρόφιμα και την ενέργεια, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην άνοδο του πληθωρισμού τόσο στην Τουρκία όσο και παγκοσμίως.

Προβλέψεις και αξιοπιστία των δεδομένων

Οι οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός για το υπόλοιπο του 2022 και να τελειώνει το έτος στο 63%, με βάση μια μέση εκτίμηση, από 52% στη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα.

Νομοθέτες και οικονομολόγοι της αντιπολίτευσης ωστόσο, αμφισβητούν ανοικτά την αξιοπιστία των στοιχείων της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TUIK), η οποία ωστόσο απορρίπτει τους  ισχυρισμούς. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τούρκοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή