Σε εξέλιξη είναι η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, το απόγευμα στην περιοχή Πόρτες Αχαϊας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την φωτιά, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 195  πυροσβέστες, με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Μάλιστα χθες,  εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση χωριών καθώς η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη.

Επίσης επιχειρούν 2 Α/Φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Εκκενώθηκαν χωριά – Μήνυμα από το 112

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 και εχθές, πραγματοποιήθηκε προληπτική, οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων των χωριών ΒάλμηΚοτρώνα,  Καραγιαννέικα και Δαλαμπουρέικα της Π.Ε. Ηλείας προς ασφαλή σημεία.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Σε Γενική Επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς για τη Δευτέρα

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα 04 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

•       Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

•       Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

•       Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

•       Περιφέρεια Πελοποννήσου

•       Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Στις ανωτέρω περιοχές θα συνεχιστούν οι αυξημένες περιπολίες και ήδη εφαρμόζεται το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Δύσκολη νύχτα

Δύσκολη ήταν η νύχτα με τις μάχες σε δύο πύρινα μέτωπα να ήταν σε εξέλιξη. Πρόκειται  για αυτό στις Πόρτες Αχαΐας και στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πόρτες της Αχαΐας και στη συνέχεια πέρασε στη γειτονική περιφερειακή ενότητα, απείλησε τρεις κοινότητες του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης παίρνουν μέρος 130 πυροσβέστες με 43 οχήματα, καθώς και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, με τη συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρων ΟΤΑ.


53 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές.

Την Κυριακή «παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν, με υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη ένταση των ανέμων, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ραφαέλα Τζήμα.

Σημειώνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Μέχρι στιγμής, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το πιο ζεστό της χρονιάς, με τις μετεωρολογικές προγνώσεις να μιλούν για υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους μέχρι την Τετάρτη.

Ήδη η Πολιτική Προστασία εξέδωσε εκτίμηση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς και για τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα