Ανάμεσα στα Βρίσα και τα Βατερά δίνουν τη μεγάλη μάχη οι πυροσβέστες στη Λέσβο, καθώς δυστυχώς υπήρξε αναζωπύρωση στο μέτωπο της φωτιάς το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώνεται ο οικισμός της Βρίσας και ο οικισμός του Σταυρού.

Έτσι κατά τη μια και μισή το μεσημέρι εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού της Βρίσας για εκκένωση και τους ζητήθηκε να κατευθυνθούν προς Πολίχνιτο.

Οι κάτοικοι του Σταυρού πρέπει κι αυτοί να κατευθυνθούν προς το Πολίχνιτο.

Ενεργοποίηση Copernicus

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά Λέσβου λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκτακτη διαχείριση

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Βατερά της Π.Ε. Λέσβου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Διαβάστε επίσης: Έβρος: Στάχτη 15.000 στρέμματα στη Δαδιά – Η σημασία του Εθνικού πάρκου
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR607) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Την ίδια ώρα και έχοντας ελεγχθεί όλα τα υπόλοιπα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε χθες στις 10 το πρωί η μάχη επικεντρώθηκε στο μέτωπο της Βρίσας το οποίο κινείται προς την περιοχή των Βασιλικών. Εκεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής δίνουν πραγματικά μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιές: Στο έλεος της φωτιάς τα Βατερά στη Λέσβο και η Δαδιά στον Έβρο

80 πυροσβέστες και ρίψεις νερού από αέρος

Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο επιχειρούν 81 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρου και 20 οχήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία Air Tractores, δύο Καναντέρ και ένα ελικόπτερο Mi-8, ενώ συμβάλλουν και τα PZL από τη Λέσβο.

Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και όλους τους αγρότες του νησιού σήμερα Κυριακή με το πρώτο φως της ημέρας να είναι έτοιμοι με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ με δεξαμενές νερού ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου Βατερών.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από χθες» ανέφερε πάντως στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Αξής, Αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Λέσβο. Τόνισε ότι στον οικισμό Βατερά ο οποίος δεν απειλείται, η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται στις αναζωπυρώσεις.

Κάηκαν τουλάχιστον 10 κατοικίες

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προσπάθεια ελέγχου της μεγάλης φωτιάς στα Βατερά και, σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά είχε ελεγχθεί κατά 70% στο μέτωπο της παραλίας Βατερών κατά τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (23/07). Μεγάλο τμήμα επιχειρήσεων έχει υποστεί ζημιές, όπως και τουλάχιστον 10 κατοικίες.

Επίσης, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της τοπικής ιστοσελίδας lesvosnews.net, ανησυχία προκαλούν τα δύο μέτωπα, το ένα προς Σταυρό και το άλλο προς Βρίσα. Εκεί όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, δόθηκε μεγάλη «μάχη» τη νύχτα και ήδη είχε δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη για να περιοριστεί η φωτιά σε αυτό το σημείο.

Απεγκλωβίστηκαν εννέα άνθρωποι – Κινδύνεψαν πυροσβέστες

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και επρόκειτο για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μια από τους διασωθέντες διακομίσθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο είναι δυνατό, επισήμανε στον ΣΚΑΪ για τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα στη χώρα ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, αποκαλύπτοντας ότι κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης κινδύνεψαν οι ζωές τριών πυροσβεστών. «Τους σώσαμε τελευταία στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά: Αγώνας να μην φτάσει η φωτιά στον πυρήνα του εθνικού πάρκου

«Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» δήλωσε δε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Για τη φωτιά στη Λέσβο διευκρίνισε ότι έχουν διατεθεί επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα στη χώρα, και τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει πολύ πέρα από την ασφάλεια των πτήσεων. «Δεν είναι F-16 τα εναέρια, έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες» σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».