Σε πτωτική τροχιά βρίσκεται σήμερα η Wall Street, η οποία προσπαθεί να διαγνώσει το πόσο έχει επιβραδυνθεί η αμερικανική οικονομία καο εάν η νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ αναγκάσει σύντομα τη Federal Reserve να τερματίσει την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones χάνει 0,39% στις 32.069 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,49% στις 4.003 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,84% στις 11.931 μονάδες.

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες ότι οι προσπάθειες της Fed να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτη θα οδηγούσαν την οικονομία πιο κοντά σε ύφεση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η οικονομία μειώθηκε κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Πτώση 0,9% στο ΑΕΠ β’ τριμήνου

Αλλά το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, ο επίσημος κριτής των υφέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ορίζει την ύφεση ως «μια σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε όλη την οικονομία, που διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες, κανονικά ορατή στην παραγωγή, την απασχόληση, το πραγματικό εισόδημα, και άλλους δείκτες».

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης (μείωση του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά τρίμηνα). Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,9%, μετά από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια οικονομία: Ολοταχώς προς ύφεση οι μεγάλες οικονομίες

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι μετοχές της Meta Platforms υποχωρούν 5,9% λόγω των απογοητευτικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, ενώ περίπου 15% είναι η πτώση στην Stanley Black & Decker, αφού η κατασκευαστική εταιρεία έχασε τις εκτιμήσεις κερδών και εσόδων και μείωσε την καθοδήγηση για τα κέρδη της.

Στα μάκρο της ημέρας, εκτός από το ΑΕΠ, οι καταναλωτικές δαπάνες, όπως μετρούνται μέσω των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, αυξήθηκαν μόλις 1% για το δεύτερο τρίμηνο καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε. Οι δαπάνες για υπηρεσίες επιταχύνθηκαν κατά 4,1%, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από τη μείωση των μη διαρκών αγαθών κατά 5,5% και των διαρκών αγαθών κατά 2,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street