Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς αποτύπωσαν με τη σειρά τους το νέο γεωπολιτικό μέτωπο αστάθειας που έχει αναδυθεί στην Ασία, με την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,2%, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να χάνει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε κατά 0,06% στις 7.409 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,23% στις 13.449 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,42% στις 6.409 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Πιέσεις «δια χειρός» Πελόζι

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα αποτελέσματα των εταιρειών

Πέραν των γεωπολιτικών εντάσεων, τα αποτελέσματα των εταιριών παραμένουν ο βασικός μοχλός της κίνησης των μεμονωμένων μετοχών. Μεταξύ αυτών ξεχώρισε η μετοχή της ΒΡ, η οποία ενισχύθηκε κατά 3%, καθώς αύξησε το μέρισμά της μετά τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη που εμφάνισε λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Το υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης, που χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης για τα καθαρά κέρδη, ανήλθε στα 8,5 δισ. δολάρια το β΄ 3μηνο του έτους.Τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και της OCI οδήγησαν τη μετοχή σε άνοδο 7%, ενώ στον αντίποδα, οι μετοχές της βρετανικής Travis Perkins υποχώρησαν περισσότερο από 8,7%, αφού η εταιρεία ανέφερε πτώση στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου.Παρά τις επανειλημμένες κινεζικές προειδοποιήσεις εναντίον της επίσκεψης, η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι έφτασε στην Ταϊβάν, ενώ η Ουάσιγκτον διαμηνύει πως δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από πλευράς Πεκίνου.

Η κίνηση της Πελόζι να επισκεφθεί το νησί έχουν προκαλέσει την οργή της Κίνας, που το θεωρεί δικό της έδαφος και έχει διαμηνύσει πως δεν θα διστάσει ακόμη και να το καταλάβει δια της βίας προκειμένου να το θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της.

Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιούλιο. Όπως έδειξε ο ΡΜΙ μεταποίησης, ο δείκτης υποχώρησε στις 49,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52,1 μονάδες τον Ιούνιο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια ανάσα από τις 870 μονάδες

Στον αντίποδα με κέρδη κατάφερε να κλείσει τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, ανατρέποντας το πρωινό αρνητικό πρόσημο αλλά και διαπερνώντας το δύσκολο επίπεδο των 866 μονάδων, η διάσπαση του οποίου είναι το μεγάλο στοίχημα των ημερών.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,70% στις 869,82 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 57,4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές