Με απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς αποτυπώνουν με τη σειρά τους το νέο γεωπολιτικό μέτωπο αστάθειας που έχει αναδυθεί στην Ασία, με την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,7%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να χάνει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει κατά 0,32% στις 7.389 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,88% στις 13.361 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,41% στις 6.410 μονάδες.

Πέραν των γεωπολιτικών εντάσεων, τα αποτελέσματα των εταιρειών παραμένουν ο βασικός μοχλός της κίνησης των μεμονωμένων μετοχών. Η BP, η Ferrari, η Maersk και η Uniper ήταν μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που ανακοίνωσαν τις επιδόσεις τους πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Στο ταμπλό

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η μετοχή της ΒΡ, η οποία ενισχύεται κατά 3,7%, καθώς αύξησε το μέρισμά της μετά τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη που εμφάνισε λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Το υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης, που χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης για τα καθαρά κέρδη, ανήλθε στα 8,5 δισ. δολάρια το β΄ 3μηνο του έτους.

Τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και της Raiffeisen Bank της Αυστρίας οδηγούν τη μετοχή σε άνοδο 5,5%, ενώ στον αντίποδα, οι μετοχές της βρετανικής Travis Perkins υποχωρούν περισσότερο από 10%, αφού η εταιρεία ανέφερε πτώση στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου.

Παρά τις επανειλημμένες κινεζικές προειδοποιήσεις εναντίον της επίσκεψης, η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι αναμένεται να φθάσει στην Ταϊβάν εντός της ημέρας, ενώ η Ουάσινγκτον διαμηνύει πως δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από πλευράς Πεκίνου. Οι πληροφορίες για την πρόθεση της Πελόζι να επισκεφθεί το νησί έχουν προκαλέσει την οργή της Κίνας, που το θεωρεί δικό της έδαφος και έχει διαμηνύσει πως δεν θα διστάσει ακόμη και να το καταλάβει δια της βίας προκειμένου να το θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές